*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg trekker meg

Foto: AFP/Scanpix

Pervez Musharrafs avgang kan svekke kampen mot Taliban, mener ekspert.

18.08.08 14:33

Pakistans president Pervez Musharraf trekker seg som landets president, melder Reuters.

Det sa han i en fjernsynstale mandag.

- Etter tette samtaler med rettslige rådgivere og nære politiske støttespillere, har jeg bestemt meg for å gå av, sa Musharraf.

- Jeg vil ikke at Pakistan skal falle dypere og dypere inn i usikkerhet. I nasjonens interesse trekker jeg meg som president. Jeg skal ikke be om noe, og jeg vil la det pakistanske foket bestemme min fremtid, melder CNN.

- Pakistans beste
- Avskjeden vil overleveres nasjonalforsamlingens president, sa Musharraf.

Musharraf har i flere måneder avvist at han vil trekke seg, men presset fra regjeringskoalisjonen ble for stort.

Han startet talen med å si at han alltid har hatt Pakistan og dets folks beste i tankene, og avviser anklagene mot han fra regjeringspartiene.

- Jeg har kanskje gjort feil, men Pakistans folk vil tilgi meg, sa Musharraf, som også er bekymret for Pakistans fremtid.

Falske anklager
- Disse falske anklagene mot meg er fremsatt av personer som forsøker å vri sannheten om til løgner, sa presidenten melder BBC.

Deretter brukte Musharraf lang tid på å beskrive hva han i sine år som president har utrettet i landet.

- De (opposisjonen) sier at vårt lands økonomiske problemer og elektrisitetmangel de siste ni årene har vært forårsaket av politikken. Det er fullstendig feil og en vrangforestilling som serveres folket, sa Musharraf, melder Sky News.

Koalisjonsregjeringen ledet av Asif Ali Zardari har truet med å trekke Musharraf for riksrett dersom han ikke går av. Flere spekulerer i om Musharraf vil gå av frivillig mot en avtale om at han ikke stilles for riksrett.

Avviste ryktene
Presidenten startet sin tale klokka 09.00 norsk tid, og en drøy time senere meddelte Musharraf at han trekker seg som landets øverste leder.

Presidentens kontor ga ingen ytterligere informasjon om innholdet i den varslede talen forut for talen, men presidentens talsmann, avgått generalmajor Raashid Quershi, avviste at Musharraf ville trekke seg eller forlate landet, melder Sky News.

- President Musharraf skal ikke dra til Saudi-Arabia eller noe annet land, og han vil slåss ved bruk av loven mot en riksrett, sa Quershi ifølge Dawn TV, melder Reuters.

Ifølge nyhetsbryået IANS vil Musharraf ventelig trekke seg og fly til Saudi Arabia.

- En pakistansk tragedie
Seniorforsker ved NUPI og Pakistan-ekspert Sverre Ludgaard tror ikke nødvendigvis at Musharrafs avgang er til det beste for landet.

- Han har på mange måter vært en sterk leder som har stått i skjæringspunktet mellom en befolkning som er sterkt antiamerikansk og et press fra USA. Han har samarbeidet med USA og har vært klar og tydelig i de mange sensitive spørsmålene som han har hatt å stelle med. Men han har blitt grundig upopulær, og samarbeidet med amerikanerne har hatt sin pris i et land som viser på meningsmålingene at 80 prosent er antiamerikanske, sier Ludgaard til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er på mange måter en pakistansk tragedie at de sivile lederne har vist seg så lite skikket til å lede landet. De har vært korrupte og populistiske, og det som nå avtegner seg bærer ikke bud på noen sterk statsledelse, sier han.

- Vil Musharrafs avgang svekke samarbeidet mellom USA og Pakistan i kampen mot Taliban?

- Det gjenstår å se. Den ledelsen som nå er valgt i Pakistan hadde på programmet at politikken i de nordvestlige områdene skal endres. Og en del av dette programmet var at det skulle opprettes en egen milits ved å rekruttere stammemedlemmer som skulle ta opp kampen mot Taliban. Men de er åpne for infiltrasjon, sier han.

Brudd på grunnloven
Det er landets koalisjonsregjeringen som har forberedt riksrett, der presidenten anklages blant annet for brudd på grunnloven. Koalisjonen annonserte at den planla riksrett 8. august. Ifølge regjeringspartiene Peoples Party, tidligere ledet av avdøde Benazir Bhutto, og Pakistan Muslim League-Nawaz, ble listen over anklager ferdigskrevet søndag, og skulle etter planen legges frem for parlamentet tirsdag.

Statsminister Jens Stotenberg mener det var en klok beslutning å trekke seg som president.

- Jeg håper at President Pervez Musharrafs avgang vil bidra til ro og stabilitet i landet, og at pakistanske myndigheter kan konsentrere innsatsen om å løse Pakistans mange utfordringer, sier statsminister Jens Stoltenberg i en pressemelding.

Den norske regjeringen ønsker å bygge videre på det gode bilaterale forholdet til Pakistan, også under en ny pakistansk president.

- Pakistan er et viktig land i regionen, og en lang og opprivende kamp mellom president og regjering kunne ha satt stabiliteten i landet i fare. Jeg tror derfor det var en klok avgjørelse av Musharraf å gå av, sier Stoltenberg.

Kupp
Musharraf kom til makten etter et kupp i 1999. Han hadde kontrollen over det militære frem til 2007, men skal fremdeles hadde stor innflytelse over de militære.

Han er en nær alliert av USA i kampen mot terror. Etter flere hendelser i 2007 har han mistet mye av sin makt, og blitt stadig mer isolert i det politiske.

Usikkerheten rundt Musharrafs stilling har skadet Pakistans finansmarked og utløst sterk bekymring i Washington og hos andre allierte, melder Reuters.

Flere av den nå avgåtte presidentens støttespillere har de siste dagene forlatt 65-åringen og støtter i stedet opposisjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.