*Nettavisen* Nyheter.

- Jeg utelukker ingenting når det gjelder Irak

MØRKE SKYER: - Vårt nasjonale sikkerhetsteam ser på alle muligheter, sa USAs president torsdag. Bildet viser Obama i dårlig vær på vei ut fra presidentflyet i Maryland onsdag. Foto: Mandel Ngan (Afp)

- Det er i USAs interesse at jihadister ikke får fotfeste i Irak, sier president Barack Obama.

12.06.14 19:23

WASHINGTON (NTB-AFP-Reuters): – Jeg utelukker ingenting når det gjelder å hjelpe Irak i kampen mot opprørerne, sier USAs president Barack Obama.

– Irak kommer til å trenge mer hjelp fra USA og fra verdenssamfunnet. Vårt nasjonale sikkerhetsteam ser på alle muligheter, sa Obama på en pressekonferanse i Washington torsdag.

Ble spurt om droner

Uttalelsen kom etter at han ble spurt om USA vurderer å sette inn droner (ubemannede fjernstyrte fly) mot de ytterliggående islamistene som denne uken har erobret store områder i Irak.

– Det er i USAs interesse at jihadister ikke får fotfeste i Irak, sier Obama, som innrømmer at han er bekymret for utviklingen.

Ifølge Obama er det nødvendig å gjennomføre umiddelbare, kortsiktige militære aksjoner i Irak. Han sier også at USA er forberedt på å iverksette militære aksjoner når amerikanske interesser er truet.

Rykker nærmere Bagdad

Iraks militære styrker var ute av stand til å stanse offensiven mot landets nest største by Mosul tirsdag og siden har de radikale sunnimuslimske opprørerne rykket stadig nærmere Bagdad.

Bombet opprørsstillinger

Torsdag bombet det irakiske flyvåpenet opprørernes stillinger i Mosul og Tikrit, begge byer som Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) nå kontrollerer.

Torsdag morgen oppfordret en talsmann for ISIL opprørerne til å rykke fram mot Bagdad.

Fakta

Fakta om ISIL

Det irakiske flyvåpenet bombet torsdag opprørsstillinger i både Mosul og Tikrit, mens kurdiske styrker tok kontroll over Kirkuk.

Samtidig meldes det at radikale islamister har omringet landets største oljeraffineri og tatt tusenvis av soldater til fange.

De sunnimuslimske opprørerne har med sin lynoffensiv erobret flere byer og inntatt store områder i de hovedsakelig sunniarabiske provinsene nord for Bagdad. Frykten er stor for at de også vil forsøke å innta Bagdad.

Torsdag kom det flere meldinger om at landets sjiadominerte regjering forsøker å slå tilbake opprørerne med flyangrep.

I Tikrit, som ble inntatt av Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) onsdag, var angrepene angivelig rettet mot ett av palassene til avdøde Saddam Hussein, Iraks tidligere diktator, som nå skal fungere som en base for opprørerne.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag