- Jeg var viljeløs slave

UPPSALA (TV 2 Nettavisen): Sara Svensson kan slippe fengsel. Retten tror på hennes forklaring og mener hun har vært totalt manipulert av Helge Fossmo gjennom flere år. - Jeg var hans viljeløse slave, sier Sara. Hør utdrag av hennes forklaring.

19.05.04 20:41

Først mandag vil Sara Svensson fortelle om den grufulle hendelsen i Knutby 10. januar i år, der hun skjøt og drepte Alexandra Fossmo, og skadet Daniel Linde. Uppsala tingsrett avsluttet tidligere enn beregnet onsdag fordi Svensson ikke hadde sovet natt til onsdag.

Slave
Svensson er i den rettspsykiatriske vurderingen, som ennå ikke er offentliggjort, vurdert til å ha en psykisk forstyrring. Den psykiske forstyrrelsen skal gå ut på at hun ble manipulert til å være under Helge Fossmo sin kontroll.

- Jeg var hans viljeløse slave. Jeg gjorde alt for ham, sa Svensson under rettsforhandlingen onsdag.

Kan dømmes til behandling
Hun har erkjent drap og drapsforsøk og vil høyst sannsynlig bli dømt for dette. Men det er stor sjanse for at hun slipper å sone i fengsel. Dommen kan bli tvungen psykiatrisk hjelp på sykehus. Hun vil slippe ut når hun er ansett for å være frisk.

Til tross for hennes psykiske forstyrrelse virker Svensson samlet og troverdig i retten. Forklaringenen støttes av politiets etterforskning. Med abonnement på web-tv kan du selv høre utdrag av Sara Svenssons forklaring på TV 2 Nyhetene. Se lenkeboks.

Var sexslave
Svensson innrømmer at hun har vært fryktelig naiv. Hun har trodd blindt på at Helge Fossmo ville hjelpe henne å bli frelst, uten å ha en tanke på at han misbrukte henne. Dette til tross for at hun var hans sexslave mens de begge var gift, og at han overbeviste henne om å drepe Alexandra Fossmo og Daniel Linde.

Sterk forklaring
Tirsdag fortalte hun blant annet hvordan hun i lang tid levde på Helge Fossmos soverom fordi hun trengtes «i hans kamp med djevelen», som hun sa.

- Hver natt var en seier i Guds vilje når vi hadde samleie, fortalte Svensson.

Om planleggingen av drapshandlingene sa Svensson blant annet: «Helge forklarte at Daniel Lindes tid er forbi. At han hadde avsluttet sitt oppdrag. Jeg ble så lei meg. Siden 2001 hadde jeg fått høre at Alexandra skulle dø. Jeg ville jo ikke det heller, men det hadde jeg hørt så lenge. Jeg ble veldig lei meg da jeg hørte at Daniel Linde skulle dø. Jeg likte ham mye. Han var en god venn. Jeg ville komme til å savne ham. Jeg ville komme til å savne Alexandra også. Jeg spurte da hvordan han visste at Daniel skulle dø, og når. Han spurte meg forsiktig om jeg kunne tenke meg å skyte Daniel når jeg skulle skyte Alexandra. Han hadde meg i sitt grep så jeg trodde alt han sa.»

I Fossmos makt
- Om du vil gjøre dette her for meg Sara, skyte Daniel, så skal jeg tale godt om deg til Gud. Da har du det til gode, gjenfortalte Svensson.

Svensson fortalte også at hun opplevde Helge Fossmo som så god, og seg selv som så dårlig, at hun satte inn store beløp på hans konto. Ved en anledning i desember satte hun inn 20.000 kroner til Fossmo.

En liten detalj som viser Svenssons naivitet: Da hun skulle skaffe skytevåpen i Stockholm ga hun bort 15.000 kroner til en kriminell som skulle kjøpe våpenet til henne. Den kriminelle kom selvfølgelig ikke tilbake med våpenet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag