RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg vil ikke, jeg vil ikke

Sist oppdatert:
Jødiske nybyggere blir onsdag kastet ut fra sine hjem på Gazastripen av israelske soldater. Se de dramatiske bildene her.

- Jeg vil ikke, jeg vil ikke, skrek en jødisk nybyggerkvinne fortvilet til de israelske soldatene som bar henne bort fra sitt hjem på Gaza onsdag.

I bosettingen Neve Dekalim på Gaza har politiet onsdag støtt sammen med en stor menneskemengde, mens røyk fra brennende søppel steg til værs, skriver AP.

Se bilder nederst i saken.

- Dette er ikke lett. Dette er veldig spesielle mennesker. De er jordas salt, sier en gråtende kommandant for en liten enhet til AP. Mannen identifiserte seg kun som Yitzhak.

- Men vi har en oppgave som vi vil utføre, og jeg tror disse menneskene har forståelse for det, sier han.

- Jeg vil dø
Tusenvis av israelske sikkerhetsstyrker sprengte seg tidlig onsdag gjennom provisoriske barrikader ved de jødiske bosettingene i de okkuperte områdene. Motstandere av evakueringen ble halt om bord på busser av soldatene. Nybyggerne hadde frist til midnatt tirsdag med å forlate bosettingene frivillig.

Lior Kalfei, en leder ved Neve Dekalim, sier det lokale lederskapet vil at motstanden mot evakueringen skal skje uten bruk av vold. Selv om noen av beboerne viste tegn på samarbeid, var det sterk motstand mange steder. Neve Dekalim har blitt et senter for motstanden mot evakueringen. Hundrevis av unge, sterkt religiøse aktivister har flokket hit fra Vestbredden for å støtte innbyggerne. Soldater slepte vekk demonstranter til bussene, noen av dem barn ned til tolvårsalderen.

- Jeg vil dø, skrek en av ungdommene mens han ble dratt av gårde.

Passiv motstand
Det meste av nybyggernes motstand ser ut til å være ikke-voldelig. Lederen av bosettingen Neve Dekalim har manet til å gjøre passiv motstand mot sikkerhetsstyrkene.

– Vi kommer ikke til å forlate Neve Dekalim før bosettingen er evakuert, sier generalmajor Dan Harel i den israelske hæren til AP.

Israelske myndigheter sier at det å gi opp Gaza og fjerne israelere fra sine hjem, er smertefullt, men nødvendig for Israels sikkerhet. Tilbaketrekkingen medfører slutten på 38 års okkupasjon av Gaza. Området er hjem for 1,3 millioner palestinere. De fleste av dem lever under trange, fattigslige kår.

Går inn i synagoge
I bosettingen Morag har hæren onsdag gått inn i en synagoge for å fjerne nybyggerne. Også i den isolerte bosettingen kom det til konfrontasjoner med demonstranter. Innbyggerne hadde satt opp barrikader av søppelcontainere, steiner og kvist ved inngangen til bosettingen.

14.000 soldater er involvert i arbeidet med evakueringen. Sikkerhetsmyndighetene håper operasjonen kan være over i løpet av få dager.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere