- Jens er rett mann

Jens Stoltenberg benyttet muligheten til å møte Barack Obama og flere av NATOs toppledere på forsvarsalliansens møte i Wales torsdag og fredag.

Jens Stoltenberg benyttet muligheten til å møte Barack Obama og flere av NATOs toppledere på forsvarsalliansens møte i Wales torsdag og fredag. Foto: Marita Wangberg/fd (NTB scanpix)

Jens Stoltenberg lover NATO å vise seg tilliten verdig. Han er rett mann, forsikrer avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Det ble ikke et toppmøte preget av festtaler. Da Jens Stoltenberg ble introdusert som påtroppende generalsekretær i NATO i Newport i Wales fredag, var det etter en samling preget av Ukraina-krisen, et iskaldt forhold til Russland og IS' brutale fremferd i Irak og Syria.

– Jeg er overbevist om at han vil bli en riktig god avløser, sier Fogh Rasmussen til NTB.

– Det er en tillitserklæring jeg har fått ved å bli valgt, og jeg har lovet å forvalte den tilliten på best mulig måte, kvitterer Stoltenberg.

Men han har en kø av utfordringer foran seg etter overtakelsen 1. oktober.

Bekymring

– Den sikkerhetspolitiske situasjonen er mer intens nå, noe som betyr at Jens må bryne seg på tøffere runder i årene som kommer, blant annet når det gjelder Russland og det som skjer i Irak og Syria, sier statsminister Erna Solberg (H) etter to intense møtedager i Wales.

Uro på NATOs dørstokk både i øst og sørøst bekymrer den påtroppende alliansesjefen.

– Usikkerheten i verden har kommet nærmere oss. Det minner oss om viktigheten av å ha en sterk allianse med evne til å reagere, understreker Stoltenberg.

Tålmodighet

Rådet Stoltenberg tar med seg fra forgjengeren, er å smøre seg med tålmodighet.

– Han vil oppleve at det gir noen nye utfordringer å gå fra å være statsminister til å være generalsekretær, sier dansken.

– Jeg vil gi ham det råd å utstyre seg med stor tålmodighet. Det å få 28 land til å enes, det krever arbeid og noen ganger også betydelig tålmodighet, sier Fogh Rasmussen.

Evner som kompromissbygger tror Fogh Rasmussen Stoltenberg tar med seg fra statsministerjobben i Norge.

– Jeg tror det å komme fra et skandinavisk land med den tradisjonen vi har i skandinavisk politikk med å søke de brede politiske løsningene, er en god og sterk bakgrunn som generalsekretær, sier han.

I bakgrunnen

Som påtroppende sjef holdt Stoltenberg seg i bakgrunnen i Wales. NATO har én generalsekretær, understreker han. I stedet brukte han anledningen til å møte ledere som USAs president Barack Obama på tomannshånd.

– Obama er opptatt av hvordan vi kan samarbeide mot den usikkerheten vi ser, sier Stoltenberg og forteller om full støtte fra amerikanerne.

Selv om de krever at Europa nå tar mer ansvar for egen sikkerhet og mer av regningen for NATO-samarbeidet.

Viktig

Stoltenberg slår fast at det var viktig å være til stede i Wales, selv om han ikke fikk være med på å fatte vedtakene sammen med Solberg og de andre stats- og regjeringssjefene.

– Dette er mennesker og land jeg har hatt gleden av å jobbe med i mange år, og som nå sitter sammen for å finne en plattform som jeg vet jeg kommer til å føle meg veldig trygg på og stå inne for, sier Stoltenberg.

– Jeg føler ikke at jeg nå går inn i et helt fremmed selskap. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.