RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jens får trøbbel med SV

Sist oppdatert:
- En rødgrønn regjering får trøbbel med utenrikspolitikken fra dag én, hevder Kjell Magne Bondevik.

BERGEN (TV 2 Nettavisen): Under NRKs folkemøte i Bergen tirsdag gjentok statsministeren påstanden han har kommet med tidligere om at SV og Ap aldri vil bli enige om utenrikspolitikken.

- Enten må SV oppgi sin politikk, ellers så skapes det usikkerhet, hevdet Bondevik.

Han pekte på at SV er mot operasjon Enduring Freedom i Afghanistan, og at norske offiserer skal være til stede i Irak.

- Dette er SV mot, til tross for at det foreligger FN-vedtak om begge aksjonene, sa Bondevik.

Overfor TV 2 Nettavisen hevder han at utenrikspolitikken vil skape konflikt innad i en eventuell rødgrønn regjering.

- De har ikke avklart hva de vil, og ikke en gang gjort forsøk på det heller. De vil få et problem fra dag én, sier han.

Jens Stoltenberg avviser at en rødgrønn regjering vil skape usikkerhet om utenrikspolitikken.

- Det er regjeringspartiene som står for kaos, mener han. Dessuten er aldri resultatet i en sak gitt, fordi de så ofte må sikre seg flertall ved hjelp av FrP, mener han.

- De er ikke enige om noen ting, og må attpåtil lene seg på Fremskrittspartiet. Bare når de samarbeider med oss, vet vi hva resultatet blir, sier han til TV 2 Nettavisen.

EU-styrken
SV-leder Kristin Halvorsen mener det er uansvarlig av en statsminister å hevde at en ny regjering vil skape usikkerhet.

- Dagen etter forrige valg skjedde 11. september. Diskusjonen i dag er helt annerledes enn før terroraksjonene, sa hun i debatten.

Hun mener uenigheten med Ap i utenrikspolitikken lar seg løse.

- Den dreier seg om to ting: Operasjon Enduring Freedom (jakten på Al-Qaida-sympatisører og restene av Taliban-regimet i Afghanistan, red. anm.) og den stående EU-styrken. Uenigheten om Enduring Freedom er løsbart, sier hun.

Avklarte
Mesteparten av den vel time lange debatten under folkemøtet i Bergen dreide seg om hva Fremskrittspartiet vil gjøre i forhold til en eventuell ny Bondevik-regjering.

Overfor TV 2 Nettavisen hevder Carl I. Hagen at statsminister Kjell Magne Bondevik gjorde det klart at han foretrekker en rødgrønn regjering framfor å trekke seg som statsministerkandidat slik Hagen har krevd.

- Han vil heller ha en rødgrønn regjierng som vil fjerne kontantstøtten, fjerne skattefradraget for gaver til frivillige organisasjoner og tillate adopsjon for homofile, framfor å forhandle om et formalisert samarbeid med Fremskrittspartiet. Han skaper uro blant Kristelig Folkepartis velgere, mener Hagen.

Han setter i stedet sin lit til at Høyre med Erna Solberg i spissen vil garantere for en fortsatt borgerlig regjering.

- Det er åpenbart at Erna Solberg vil bidra til en eller annen borgerlig regjering dersom det blir et ikke-sosialistisk flertall, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere