*Nettavisen* Nyheter.

- Jens må stramme opp Putin

Helsingforskomiteen ber Jens Stoltenberg sende den russiske presidenten et klart signal om Russlands brudd på menneskerettighetene.

24.11.06 07:22

Fredag møter statsminister Jens Stoltenberg Russlands president Vladimir Putin i Helsingfors.

- Ved menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har Russland blitt dømt for en hel mengde brudd på noen av de viktigste artiklene i menneskerettighetserklæringen. Spørsmålet fra Stoltenberg må være hvordan russerne har tenkt til å følge opp disse dommene, sier Russland-rådgiver i Helsingforskomiteen, Aage Borchgrevink, til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Putin og Stoltenberg deltar i EU-Russland-toppmøtets sesjon om EUs nordlige dimensjon, før de senere har et separat møte.

Russland dømt
9. november ble Russland funnet skyldig i to tilfeller av dødsfall og forsvinninger i Tsjetsjenia ved menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Landet ble dømt til å utbetale kompensasjon til ofrenes familier.

- Domstolen har holdt landet ansvarlig for krenkelse av retten til liv, ulovlig arrestasjon, forsvinninger, tortur, umenneskelig behandling, for ikke å respektere privatliv.

Journalist-drap
Russlands behandling av menneskerettighetene og Tsjetsjenia-politikk har blitt nøye gransket etter drapet på journalisten Anna Politkovskaja. Hun engasjerte seg sterk mot den russiske krigføringen i provinsen.

- Vi vil be Stoltenberg spørre Putin hvordan det går med etterforskningen av drapet på Anna Politkovskaja, sier Borchgrevink.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Forsvinninger»
Dommene tidligere i måneden er den siste i en rekke av dommer mot Russland ved Strasbourg-domstolen. Russiske menneskerettighetsgrupper anslår at det har vært mellom 3-5000 såkalte «forsvinninger» i Tsjetsjenia siden russiske styrker gikk inn for å knuse regionens selverklærte uavhengighet i 1999.

- Landet har ikke samarbeidet med domstolen, noe de er forpliktet til som medlem av Europarådet, sier Borchgrevink.

Voldtekt og tortur
Russiske soldater blir anklaget for å bruke bortføring, voldtekt og tortur som våpen. Regjeringen beskyldes for å ha gjort lite for å straffe de ansvarlige.

- Hovedproblemet er at de skyldige offiserene, av menneskerettighetsdomstolen utpekt som krigsforbrytere, ikke straffes, sier Borchgrevink.

- Fortsatte overgrep
Russiske myndigheter sier selv at situasjonen i Tsjetsjenia er i ferd med å normalisere seg etter at regionen valgte inn en russisk-støttet president og fikk sin egen grunnlov.

- Overgrepene i Tsjetsjenia fortsetter i stort omfang, selv om det har vært visse positive utviklingstrekk. Grove overgrep foregår fremdeles, og sikkerhetsstyrkene er ansvarlige for systematisk tortur og forsvinninger. Disse er styrt av de Moskva-lojale lokale myndighetene, sier Borchgrevink.

- På huskelisten
- Demokrati og menneskerettighetsutvikling står på huskelisten sammen med energi- og nordområdespørsmål, sier statssekretær ved Statsministerens kontor, Torbjørn Giæver Eriksen, til Nettavisen.

Stoltenberg får omtrent en halvtime sammen med Putin etter sesjonen EUs nordlige dimensjon.

- Det vil først og fremst bli fokus på Nordområdene, og det er veldig vanskelig å si nøyaktig hvordan samtalen vil forløpe mellom Putin og Stoltenberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.