- Jente (19) likviderte elleve opprørere

Foto: Faksimile/fotograbb CNN

Skal ha blitt tvunget til å være av Gaddafis bøddel.

31.08.11 21:31

Internasjonale organisasjoner og medier har avdekket grusomme historier om drap og tortur, som er begått av Gaddafi-regimet under den seks måneder lange borgerkrigen i Libya.

CNN bringer en ny grusom historie om en 19 år gammel libysk jente som ble tvunget til å være bøddel for Gaddafi-regimet.

- Blodet fortsatte å renne
Jenta, som omtales i intervjuet som Nisreen, har innrømmet overfor CNN at hun har begått elleve rene likvideringer på vegne av regimet.

- De hentet én person om gangen og sa at jeg skulle skyte ham. Det sto en person på hver side av meg og en person bak meg, og de sa at hvis jeg ikke skjøt, så ville de skyte meg, forteller jenta.

- Jeg snudde hodet mitt til siden og skjøt. Jeg så blodet som rant. Det bare fortsatte å renne, sier hun.

19-åringen tilsto de blodige likvideringene tidligere denne uken. Hun har også latt seg intervjue av britiske aviser.

- Jeg drepte først en person. Deretter hentet de inn én til. Han fikk øye på liket på gulvet og ble sjokkert. Så skjøt jeg ham også. Jeg gjorde det fra en meters avstand, sier hun til Daily Mail.

Mot sin vilje
19-åringen var et medlem av Gaddafis kvinnelige milits. Nisreen hevder hun ble mot sin vilje hentet hjemme hos moren sin av lederen for den kvinnelige Gaddafi-militsen – som er en nær familievenn. Dette skal ha skjedd for ett år siden.

Mange av medlemmene i den kvinnelige Gaddafi-militsen var lojale overfor regimet. Nisreen skal ikke ha vært en tilhenger av Gaddafi, men hun sier at det var umulig å rømme.

- Broren min kom og forsøkte å hente meg, men han ble truet og beordret til å dra sin vei, sier hun.

- Voldtatt av militærsjefer
Da opprøret brøt ut i februar måned, ble hun angivelig beordret til å møte kommandøren av 77. brigade. Nisreen sier hun ble voldtatt av kommandøren.

Deretter skal hun ha blitt voldtatt ytterligere to ganger av andre militærkommandører. Hun hevder alle medlemmene i hennes militsavdeling ble voldtatt av militærledere. Det framgår ikke i intervjuet når de grusomme likvideringene ble utført av jenta, men til slutt maktet hun å flykte fra militsen.

19-åringen ble etter hvert pågrepet av opprørere som la henne inn på militærsykehus i Tripoli.

Les også: Hva vil skje med Gaddafis hjelpere?

- Ødelagt for livet
Legene på sykehuset sier at jenta er ødelagt for livet.

- Da jeg først så henne, så hun ut som et lite barn. Ansiktet hennes er så ungt, så uskyldig, sier legen Nadia Benyounis til CNN.

- Hun ble manipulert av Gaddafis styrker. Beklageligvis. Gaddafi manipulerte oss alle, sier Nadia Benyounis til TV-kanalen.

19-åringen er foreløpig i varetekt på militærsykehuset Matiga i Tripoli, men kan risikere straffeforfølgelse eller hevnaksjoner for det hun har gjort.

Med Gaddafi-regimets fall har det oppstått et maktvakuum med få eller ingen statlige eller rettslige institusjoner på plass. I realiteten innebærer det at Gaddafi-tilhengere vil bli holdt i varetekt uten dom i lang tid. Frykten er at dette kan føre til ytterligere overgrep i Libya mot tidligere tilhengere av regimet.

Bekymret for hevnaksjoner
Human Rights Watch er én av organisasjonene som er i Libya for å overvåke menneskerettighetssituasjonen.

- Vi har tett kontakt med overgangsstyret og er bekymret for i hvilken grad de klarer å få fram sine positive ordre til alle sine styrker. Ordrene er nemlig at opprørerne skal behandle alle fanger humant, og at ingen hevnaksjoner skal finne sted, verken overfor personer eller eiendom. Vi har også bedt dem om å prioritere å få kontroll på alle fengsler, nettopp for å unngå at det blir begått flere overgrep mot fanger, uttalte Europa-direktør i Human Rights Watch, Jan Egeland, til Nettavisen tirsdag.

Egeland uttalte at Nato, som med sin luftstøtte har sørget for at opprørerne har seiret over Gaddafi, har et viss ansvar for å avverge hevnaksjoner.

- Kan ikke avverges
Men Ståle Ulriksen, forsker på sikkerhet og konflikthåndtering ved Norsk Utenrikspolitiske Institutt, sier imidlertid at Nato kan i liten grad avverge hevnaksjoner i kjølvannet av Gaddafis fall.

- Nato har veldig få opsjoner når man har luftstyrker. De har jo ikke noen styrker til å sette inn på bakken nå, uttalte avdelingsleder ved NUPI, Ståle Ulriksen, til Nettavisen tirsdag.

Se CNNs intervju med 19-åringen nedenfor.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.