RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jordens undergang blir likevel ikke så ille

(Thinkstock)
Sist oppdatert:
En ny modell gir et langt lysere bilde av ettervirkningene til et meteorittnedslag.

Det er allment kjent at et stort meteorittnedslag på jorden vil kunne få fatale følger for livet på planeten. En stor nok meteoritt vil i teorien kunne forårsake jordskjelv, tsunamier og enorme branner, og i verste fall utrydde alt liv på planeten, ifølge tidligere spådommer.

Nå har imidlertid forskere ved Universitetet i München skapt en modell som skal kunne forutse konsekvensene av en meteorittkollisjon med jorden.

Modellen antyder at konsekvensene ikke vil være så enorme som tidligere antatt.

Fjelltopper og daler
Forskerne hevder tidligere antakelser om skadeomfanget er basert på at jordens overflate er jevn og sfærisk. Men i realiteten er jorden oval og har utallige fjelltopper og daler som vil kunne ta imot for de seismiske bølgene, som er forårsaket av meteorittnedslaget.

- Etter et meteorittnedslag så vil de seismiske bølgene bevege seg utover langs jordens overflate som når en stein blir kastet ut i vannet, sier forskningsleder Matthias Meschede, skriver Daily Mail.

- Når det gjelder jorden så er disse beregningene gjort med en jevn og perfekt sfærisk modell, men vi har funnet ut at overflatetrekkene på en planet eller en måne har en stor innvirkning på etterskjelvet som forårsakes av en meteoritt. Så det er ekstremt viktig å ta med dette i beregningen, sier Meschede.

Utslette dinosaurene
Forskerne i München har brukt sin nye modell for å simulere konsekvensene av meteorittnedslaget som utslettet dinosaurene for 65 millioner år siden. Meteoritten forårsaket det store Chicxulub-krateret som kan sees fra verdensrommet.

Tsunamiene og jordskjelvene som ble utløst av meteorittnedslaget, var nok til å utslette dinosaurene. Men forskerne hevder at sjokkbølgene, som forårsaket tsunamiene og jordskjelvene, ble trolig svekket av jordens ujevne landskap.

- Vi kan i prinsippet estimere hvor stor en meteoritt må være for å forårsake en katastrofal hendelse. Vår modell kan brukes til å anslå størrelsen og effekten til andre store nedslag i jordens historie, sier Meschede.

Passerer jorden
Tirsdag vil asteroiden «2005 YU55», som er på størrelse med fire fotballbaner, passere mellom jorden og månen. Dersom en meteoritt på samme størrelse hadde truffet jorden, så ville den ha dannet et fire kilometer bredt krater og utløst et jordskjelv med styrke 7,0. Dersom objektet hadde truffet havet, så ville nedslaget ha utløst en 21 meter høy tidevannsbølge, ifølge forskernes beregninger.

LES OGSÅ:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere