RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Juntaen er kynisk og grotesk

Foto: Scanpix
Burmas militærjunta får hard kritikk fra verdenssamfunnet for å sinke internasjonal nødhjelp.

- Dette er en katastrofe av tsunamidimensjoner, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) til TV2 Nyhetene.

Han mener katastrofen forverres av at burmesiske myndigheter sinker det internasjonale hjelpearbeidet.

- Det er en fantastisk situasjon at hele verden står villig til å hjelpe, så sier en ikke «ja takk», sier Solheim.

I går ga Utenriksdepartementet ti millioner kroner til nødhjelp til Burma.

- Kynisk og grotesk
Indiske meteorologer skal ha advart Burma om den forestående katastrofen flere dager før syklonen «Nargis» rammet. Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité, er ikke nådig i sin kritikk av den burmesiske militærjuntaen.

- Ikke bare sinker de hjelpearbeidet, de unnlot først å varsle befolkningen. Det var heller ingen beredskap eller evakuering. Det er bare grotesk og viser hvor kynisk militærjuntaen er, sier Husøy til Nettavisen.

Komiteen har snakket med flere overlevende i Burma.

- De er glade for at de har overlevd, men situasjonen er desperat. Mange vet ikke hva som har skjedd med venner eller familie, sier hun.

Ufattelig katastrofe
Ifølge statlig burmesisk fjernsyn er 22.464 mennesker døde, mens over 41.000 er savnet etter syklonen som har fått navnet «Nargis».

Katastrofen er en enorm belastning for landets militærjunta som har tviholdt på makten i 46 år. Myndighetene forsøker nå desperat å dra bort fokuset fra syklonkatastrofens omfang:

- I stedet for å vente på nye dødstall og skader, er det mer praktisk å sende nødhjelp til ofrene så raskt som mulig, sier landets velferdsminister Maung Maung Swe til nyhetsbyrået AP.

Ifølge FN trenger hundretusenvis av mennesker hjelp etter syklonen og har bedt regimet om å droppe visumkravet for hjelpearbeidere, melder Reuters.

- Kaster døde i elva
CNNs reporter Dan Rivers er en av de første vestlige journalistene som når de verst rammede områdene i Sør-Burma. Han forteller om grusomme inntrykk.

- Døde kropper kastes i elvene, og jeg har sett ødelagte hus over en strekning på 30 kilometer, sier Rivers til tv-kanalen.

Bare i byen Bogalay skal 10.000 mennesker ha mistet livet, og 95 prosent av husene er ødelagt. Fire meter høye tidevannsbølger som skylte inn over land, har også tatt livet av mange mennesker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere