*Nettavisen* Nyheter.

- K-159 er en tikkende bombe

Foto: Scanpix/EPA/Bellona

Den russiske atom-ubåten K-159 er en tikkende bombe, mener Bellona. En eventuell lekkasje vil trolig spre seg til deler av Barentshavet, viser en ny rapport.

17.09.03 12:51

Den atomdrevne ubåten K-159 har ligget på bunnen av Murmanskfjorden siden 30. august, da den sank under slep fra Kola-halvøya til Polyarny, der den etter planen skulle hugges opp. Ni personer mistet livet i forliset.

Senere samme dag gjennomførte Bellona prøver av fisk fanget ved Finnmarkskysten som viste normalverdier. Det betyr ikke at ubåtvraket ikke er en miljøtrussel.

- Det er en viss sannsynlighet for lekkasje av radioaktiv strålig om ikke alt for lenge - dersom reaktorene ikke allerede er lekk, sier atomfysiker Nils Bøhmer til TV 2 Nettavisen.

Må heves
Båten ligger på 240 meter dybde og har to reaktorer på omtrent halvparten av størrelsen av Kursk-reaktorene.

- Forskjellen er at disse reaktorene har vært avstengt siden 1989. Dermed er de ikke lenger varme, og det gjør at det overtrykket som normalt er i slike reaktorer, er borte. Det åpner for at vann kan trenge inn i reaktorene og ta med seg forurensing ut igjen. K-159 er en tikkende bombe, sier Bøhmer.

Bellona mener ubåten må heves fra havbunnen så snart som mulig, noe russiske myndigheter allerede har signalisert. Foreløpig ligger det an til at hevingsarbeidet kan ta til neste sommer.

Lang spredningstid
Nansen-senteret har nylig fullført en rapport som viser spredningen av en mulig lekkasje. Basert på beregninger om klima og strømforhold vil radioaktivt materiale i første rekke spre seg videre østover.

- Hvis det skulle oppstå en lekkasje, vil forurensingen spre seg til østlige deler av Barentshavet først om fire til fem år, sier direktør Ola M. Johannessen ved Nansen-senteret.

Beregningene bygger på en rekke simuleringer forskningssenteret har gjennomført om fremtidig spredning ved en radioaktiv lekkasje.

Fiskeeksport i fare
Dersom reaktorene i K-159 springer lekk, vil det i all hovedsak være et lokalt problem, mener Bøhmer i Bellona.

- Men det er klart at fiskerinæringen i Norge og Russland risikerer en negativ eksponering dersom Bequerell-innhold i fisken stiger. Dette vil resultere frykt i markedet og gi store utslag i eksporten, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.