*Nettavisen* Nyheter.

- Kabul er ufarlig

Tidligere leder for det norske politiprosjektet i Afghanistan, Henning Høgseth, mener hovedstaden i landet er en relativt trygg by.

21.06.06 08:48

Omkring 100 afghanerne har den siste måneden sultestreiket i Oslo i protest mot avgjørelsen om å returnere dem til hjemlandet. Sent tirsdag kveld ble streiken avsluttet. Da hadde finansminister Kristin Halvorsen (SV) og arbeids- og inkluderingsminister
Bjarne Håkon Hanssen (Ap) lovet at ingen afghanere uten tilknytning til hovedstaden Kabul blir tvangsreturnert i år.

Men de av afghanerne som kommer fra Kabul, mener det ikke er trygt for dem heller å reise hjem. De ønsket å fortsette sultestreiken.

I slutten av mai mistet minst 20 mennesker livet da det brøt ut opptøyer etter en trafikkulykke der amerikanske soldater var involvert. Det har også skjedd bombeaksjoner i hovedstaden de siste månedene.

- Ikke alvorlig
Likevel mener Nupi-stipendiat Henning Høgseth, som selv har jobbet i byen, at sikkerhetssituasjonen er relativt god.

- Sikkerhetssituasjonen i Kabul er ikke spesielt alvorlig, sier Høgseth til TV2 Nettavisen.

Han jobbet i åtte måneder mellom 2004 og 2005 som prosjektleder for det norske politiprosjektet i Kabul, og gjorde feltarbeid i landet i påsken 2006.

- Selv har jeg ingen problemer med å være i Kabul, verken sivilt eller når jeg jobber, forteller han.

Norge har inngått samarbeid med Tyskland og afghanske myndigheter når det gjelder menneskerettighetsopplæring, kvinneprosjekter og lederskapstrening for afghansk politi. Det er for tiden åtte norske politifolk i Afghanistan, i tillegg til fem dommere og påtalejurister.

- Sikre provinser
- Norge er til stede i Kabul nå med polititjenestemenn og -kvinner, og en styrke med dommere og påtalejurister. Disse bor og jobber i Kabul, og var i full jobb i Kabul etter at opptøyene var over.

- Det finnes også andre provinser i Afghanistan som er like sikre som Kabul, det går mye på hvilken folkegruppe man tilhører. Jeg vet ikke hvilke folkegrupper de som sultestreiker i Norge nå tilhører, men i Kabul finner man vel alle i større eller mindre grad, sier Høgseth.

De siste månedene har det vært en økning i kamphandlingene i de sørlige og østlige provinsene av Afghanistan. Militærkilder sier Talibangeriljaen står bak en offensiv i området, men Høgseth mener bildet er mer nyansert.

Storoffensiv
- Jeg tror også det er andre grupperinger som rår, både krigsherrer, smuglere og lovbrytere. Alt settes under Taliban eller al-Qaidahatt, dette synes jeg virker som en forenkling for å legitimere store militærkampanjer mot gruppene, sier han.

Omkring 110 mistenkte militante har mistet livet siden «Operation Mountain Thrust» begynte for alvor i forrige uke. Minst ti soldater fra koalisjonsstyrkene har mistet livet i kamp siden midten av mai, melder AP. Hovedfokus for Thrust-offensiven er områder sør og øst i Afghanistan.

De største konsentrasjonene av norske soldater er i Mazar-i-Sharif og Maimana nord i landet. I disse områdene har situasjonen vært relativt rolig, sier Høgseth.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.