RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kameraten mishandlet under avhør

Foto: PRIVAT (PRIVAT)
Sist oppdatert:
Utenriksdepartementet refser kongolesiske myndigheter for det de omtaler som uakseptabel behandling.

En av nordmennene som sitter fengslet og mistenkt for drap i Kongo, skal ha blitt utsatt for mishandling under avhør. Dette gjelder den 27 år gamle kameraten til Tjostolv Moland (28) som også er arrestert for drap.

27-åringen ble anholdt lørdag og har sittet fengslet på en militærbase i Kisangani.

- Det eneste jeg kan si om det, er at vi har fått opplysninger om at den ene nordmannen har blitt utsatt for en uakseptabel behandling. Vi ser særdeles alvorlig på dette og har tatt opp saken med innenriksministeren og det kongolesiske Utenriksdepartementet, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet Christian Hansson til Nettavisen.

- Hvordan vil dere definere uakseptabel behandling?

- Det eneste vi kan si er at vi har fått opplysninger om uakseptabel behandling, sier Hansson.

- Skjedde under avhør
Norges ambassadør til Angola, Jon Vea, forteller at mishandlingen trolig har funnet sted under avhør av nordmannen.

- Man må anta at dette har med et forhør å gjøre. Når du anholdes i Kongo må man påregne at forhørsmetodene er hardere enn det vi er vant med i Norge. Det er også en av grunnene til at vi vil ha tett oppfølging av nordmennene, sier ambassadør Jon Vea til Nettavisen.

- Han første er jo anholdt av militæret og ble plassert i en militærforlegning i Kisangani. Vi krever at de blir håndtert av et sivilt rettsapparat. I dag får vi sendt en ambassadesekretær for å synliggjøre at dette er en sak Norge følger nøye, sier ambassadøren.

Les også intervju med faren til Tjostolv Moland: - Frykter mishandling

Videre forsøker ambassaden å få tilrettelagt at nordmennene blir overført til hovedstaden Kinshasa.

- Det hadde vært enklere å forholde oss til dem i Kinshasa for der fungerer infrastrukturen bedre, sier Vea.

Den andre nordmannen, Tjostolv Moland (28), ble trolig pågrepet tirsdag i Nordøst-Kongo etter å ha vært på flukt i flere dager. Deretter ble han transportert til Kisangani, som er 45 mil lang kjøretur. Norske myndigheter vet ennå ikke om Moland har ankommet Kisangani, hvor den 27 år gamle nordmannen allerede sitter fengslet, men vil forsøke å opprette kontakt med ham straks det lar seg gjøre.

- Drept under et ran
Vea forteller at kongolesiske myndigheter anser saken mot nordmennene som svært alvorlig. Nordmennene er anklaget for å ha drept sin sjåfør (30) da de befant seg på utflukt i Okapi viltreservat i Nordøst-Kongo i forrige uke. Nordmennene hevder selv at de er uskyldige og at sjåføren ble drept av under et ran. Deretter flyktet nordmennene inn i jungelen.

Begge nordmennene har bakgrunn fra Forsvaret og har tidligere vært engasjert i sikkerhetsselskapet Security Intervention Group, men skal ha etablert sitt eget sikkerhetsselskap i Ugana.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere