RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kameratene mine er begravd her

Foto: SAUL LOEB (AFP)
Sist oppdatert:
65 år siden verdens største militære operasjon startet.

Lørdag markerte statslederne for de allierte landene fra Andre Verdenskrig landgangen på Normandie, også kjent som D-Dagen.

Markering
65 år har gått siden amerikanske, britiske, kanadiske og andre allierte soldater tok seg i land på Frankrikes nordkyst, i skjul av nattens mørke, og slik snudde krigsbildet til fordel for de allierte.

- Venner og veteraner, hva vi ikke kan glemme - hva vi ikke må glemme - er at D-dagen var en tid og et sted der tapperheten og modigheten og det uegoistiske hos noen få, gjorde det mulig å forandre kursen for et helt århundre, sa USAs president Barack Obama i sin tale, da han sammen med de andre statslederne besøkte Colleville-sur-Mer, skriver BBC.

- Takk
Frankrikes president Nicolas Sarkozy takket de alliert for deres innsats for å befri det okkuperte landet og Vest-Europa, og takk spesielt de amerikanske styrkene for deres innsats på Omaha.

- Jeg vil takke de overlevende etter tragedien. Vi skylder dere vår frihet. Grunnet blodet i årene deres, er dere et symbol på det USA vi elsker, sa Sarkozy..

Tilsammen 215.000 allierte soldater mistet livet under Normandie-operasjonen som varte hele sommeren 1944. Tyske tap var i samme størrelsesorden, og antallet omkommne per måned oversteg tapstallene på østfronten.

Begravd her
- Det er en fantastisk følelse å komme hit. Men samtidig... Kameratene mine er likevel begravd på Omaha, sier Austin Cox (90), som var sesjant i den 29. divisjonen i det amrikanske infanteriet.

Han var dermed en av de første allierte som satte sine bein på det franske fastlandet på mange år.

2027

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere