*Nettavisen* Nyheter.

- Kan bli et nytt Midt-Østen

Ecuadors president Rafael Correa frykter uroen i andesregionen vil tilta.

04.03.08 20:32

Organisasjonen av Amerikanske Stater (OAS), som er regionens øverste diplomatiske organ, møtes tirsdag i Washington for å forsøke å enes om en fredelig utgang på situasjonen i andesregionen.

Tiltagende krise
Colombia og nabolandene Venezuela og Ecuador er i en tiltagende krise etter at Colombias president Alvaro Uribe lørdag igangsatte militære luft- og bakkeoperasjoner i Ecuador for å ta livet av FARC-lederen Raul Reyes. Hugo Chavez og Ecuadors president Rafael Correa har besluttet å kutte alle bånd til Colombia, stenge grensene, samt trekke ut sine respektive ambassadører i landet.

Uribes oppfordret tirsdag verdenssamfunnet til å anklage og dømme Venezuelas president Hugo Chavez og hans kollega i Ecuador, Rafael Correa, for å finansiere Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – Colombias revolusjonære væpnede styrker (FARC), melder nyhetsbyrået Associated Press (AP).

- Forverrer sjansene for en gisselutveksling
Bakgrunnen for Uribes anklagelser er dokumenter som ble beslaglagt på en bærbar datamaskin under den militære operasjonen i Ecuador. Ifølge colombianske politikilder beviser dokumentene at Chavez har støttet FARC med om lag 1,6 milliarder kroner, samt at FARC ga pengestøtte til Chavez da han satt fengslet på 1990-tallet.

- Drapet på den colombianske lederen i Ecuador (Raul Reyes, journ. anm.) i helgen har forverret sjansene for en gisselutveksling mellom Colombias regjering og geriljaen, sier en talsperson for FARC tirsdag, ifølge Reuters.

- Et regionalt problem
- Dette er ikke et billateralt problem, det er et regionalt problem. Dersom denne handlingen skaper presedens kan Latin-Amerika bli et nytt Midt-Østen, sier Correa med henvisning til Colombias militære inntog i Ecuador lørdag.

Ordene falt under en fjernsynssendt tale fra Mexico mandag.

Tirsdag er Correa på et besøk i Peru som markerer starten på en femdagers rundreise i Latin-Amerika for å skaffe støtte mot det han beskriver som et overlagt maktmisbruk fra Colombias president.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon maner til besinnelse, og har i en uttalelse bedt partene samles rundt meklingsbordet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.