- Kan bli umulig med to stater

Foto: (TV 2 Nettavisen)

PARKVEIEN 45 (TV 2 Nettavisen): Palestinernes statsminister Ahmed Qurie mener Israel gjør opprettelsen av en palestinsk stat umulig ved å bygge det han kaller en «annekteringsmur».

09.03.04 14:46

Qurie er denne uken i Oslo for å ha politiske samtaler med utenriksminister Jan Petersen, statsminister Kjell Magne Bondevik og bistandsminister Hilde Frafjord-Johnson.

Etter møtet med Petersen tirsdag sa Qurie at muren Israel bygger rundt Vestbredden umuliggjør opprettelsen av en palestinsk stat ved siden av Israel. Qurie har tidligere foreslått én israelsk-palestinsk stat, dersom det ikke lykkes å opprette to stater.

- Dersom Israel dreper tostatsplanen vil vi se på andre muligheter, men vi er forpliktet av veikartet til tostatsplanen, sier Qurie som videre sier at også Israel er forpliktet til fredsplanen, selv om de ikke respekterer den.

Mulighet
Selv om fredsplanen, det såkalte «veikartet» nå ser ut til å være dødt, har ikke Qurie gitt opp håpet om å få fred i Midtøsten.

- Så lenge det er vilje er det en mulighet, dersom USA og det internasjonale samfunnet spiller sin rolle, mener statsministeren.

Qurie synes det er beklagelig at palestinske selvmordsaktivister fremdeles angriper Israel, men mener det er lite de palestinske myndighetene kan gjøre fordi Israel gjør arbeidsforholdene vanskelige.

- Selvsagt tar vi avstand fra at folk tar loven i egne hender, men ikke glem at vi er helt okkupert. Alle byer er under deres kontroll, argumenterer han..

Bondevik: - Muren er ulovlig
Tidligere tirsdag hadde Qurie et møte med statsminister Kjell Magne Bondevik. Både Qurie og Bondevik betegnet tirsdagens møte som fruktbart. Bondevik sier seg enig i at den israelske muren er ulovlig, der den bygges inne på palestinsk område, skriver NTB.

Byggverket har ført til sterke palestinske protester og selvmordsaksjoner. Israel har svart med militære raid. Søndag ble 14 palestinere drept i en militæroperasjon i Gaza.

Nobel-kandidat
Qurie var en av drivkreftene bak de hemmelige forhandlingene i Norge som munnet ut i Oslo-avtalen for 11 år siden. Da han ble spurt om at han visste om at han var nær ved å få Nobels fredspris for den innsatsen, sammen med Yasser Arafat, Shimon Peres og Yitzak Rabin blir Qurie forlegen.

- Jeg var ikke nominert, men det ville vært en stor ære, sa Qurie.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag