RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan bli verdens mektigste mann

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Tungvekter sikler på verdens mektigste jobb.

(Nettavisen): Den amerikanske politikeren Chris Christie (50) forbereder seg til et gjenvalg som New Jerseys guvernør i november måned. Men den amerikanske storavisen The New York Times spekulerer på at Christie også har et annet valg i sikte – nemlig presidentvalget i 2016.

Republikaneren Christie har hyret inn spesialister som jobbet i valgkampene til både George W. Bush og Mitt Romney. Christie har også opprettet et nettverk av pengeinnsamlere som strekker seg over alle 50 delstater. Nettverket består blant annet av den republikanske storspilleren Harold Simmons, en milliardær som pøste inn 105 millioner i valgkampen i fjor høst.

Samtidig prøver Christie å tiltrekke seg støtte fra latinamerikanere, svarte og kvinner for å vise at han er en «ny type republikaner», skriver The New York Times.

Alt dette taler for at guvernøren gjør alvor av å stille som presidentkandidat i 2016. Og ifølge eksperter har han en real sjanse til å bli nominert som republikanernes presidentkandidat.

Anbefalt av Kissinger
Allerede en stund før presidentvalget i fjor, ble Christies navn nevnt som en mulig, seriøs kandidat. Til og med legenden Henry Kissinger skal ha oppfordret Christie til å stille som kandidat i 2012-valget. Men New Jersey-guvernøren lot altså være.

- Det var kanskje fordi han slev mente han manglet den nødvendige organisasjonen og økonomiske midler som må til for å dra i gang en presidentkampanje. Og det å utfordre en sittende president er alltid vanskelig, så han tenkte nok at 2012 ikke er det rette tidspunktet for ham, sier leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Nettavisen.

Bred appell
Christie vil nok ikke ha de store problemene med å vinne gjenvalget i New Jersey. Det til tross for at delstaten tradisjonelt er en «blå stat» (demokratisk stat). Hans appell til både «blå» og «røde» velgere vil komme godt med når han eventuelt blir nominert som presidentkandidat og stiller på den nasjonale arenaen.

- Hans hovedargument er at han har appell utover eget parti, og står for en blanding av politiske standpunkter som både republikanere og uavhengige velgere kan kjøpe, og delvis demokrater. Christie er en samlende politiker som kan vinne et presidentvalg. Det er det som blir salgsvaren hans, sier Melby.

- Kjent som et stort ego
Melby sier at New Jersey-guvernøren anses for å være en kompetent politiker som klarer å nå ut til velgerne.

- Han er kjent som et stort ego, men samtidig en folkelig person med stor evne til å kommunisere med folk. Politisk står han for mer tradisjonell konservatisme, blandet opp med litt liberale holdninger i sosiale spørsmål, sier Melby.

Det republikanske partiet har som kjent beveget seg ytterligere til høyre etter inntoget av grasrotbevegelsen Tea-party. Dermed anses Christie for å være en mer liberal republikaner enn det han var for ti år siden.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Terget på seg partifeller
Han terget på seg mange republikanere på høyresiden da han hyllet president Barack Obamas raske respons i forbindelse med hjelpearbeidet etter orkanen Sandys herjinger på østkysten i fjor. Christie omfavnet Obama da sistnevnte besøkte det orkanrammede New Jersey, og flere republikanere mente at dette bidro til at Mitt Romney tapte valget.

- Dette var ikke særlig populært i partiet, men Christie tenkte nok at dette ikke skadet hans aksjer på sikt i en demokratisk delstat, sier Melby.

- Tror du Christie har en reell sjanse til å bli nominert som republikanernes presidentkandidat i 2016, Melby?

- Ja. Jeg ville blitt veldig overrasket om han ikke blir en av hovedkandidatene på republikansk side foran presidentvalget i 2016. En valgkamp inneholder selvfølgelig alltid overraskelser og usikkerhet, så man skal være forsiktig med å spå tre år før. Men du finner ikke mange potensielle tungvektere som representerer den moderate, tradisjonelle delen av partiet. Det måtte i så fall være Jeb Bush. Om han skulle stille, så ville Christie ha fått en farlig konkurrent.

- Det er vanskelig å se i dag at Christie har noen virkelige tunge konkurrenter, sier Melby.

Sliter med overvekt
Selv om Christie nylig ble operert for overvekt, så sliter han fortsatt med helsen. Dette kan by på problemer for ham ved et eventuelt presidentvalg.

- Det blir nok sett litt på som en helserisiko å velge en så stor president. Han har passert 50, og når man er så overvektig, så er det en viss helserisiko. Og det å være president er ikke akkurat noe som senker blodtrykket, sier Melby.

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere