*Nettavisen* Nyheter.

- Kan du stille i Irak om en uke?

Birger Karlsen fra Bergen nøler ikke med å dra der det er farligst. Se bilder og video.

09.02.06 11:32

- Kan du stille i Irak om en uke? Du får 800 dollar om dagen i lønn. Telefonen er fra Al Raynon i United States Investigator Services.

- Jeg har sett CVen din. Hvor fort kan du røre på deg? Vi trenger deg i Irak om en uke som selvstendig kontraktør. Du skal trene opp livvakter for den Irakiske regjeringen.

Telefonen fra amerikaneren ble bare avbrutt av et spørsmål om lønn fra Birger.

- 800 dollar om dagen, var svaret og gutten fra Arna var solgt.

- Stresset ganske mye kan du si. Siden det var en helg og helligdager inne i den uken, så hadde jeg bare et par virkedager på meg til å ordne alt og komme meg på flyet til Amman, forteller Birger som driver et profesjonellt bodyguardfirma i Bergen og har sin utdannelse fra en livvakt-skole i England.

The norwegian?
På flyplassen i Jordans hovedstad skulle han treffe en fra selskapet han skulle jobbe for. Men på flyplassen traff han ingen og da var det bare til å komme seg til hotellet.

- Alt skulle være ordnet, hotellrommet skulle være bestilt og betalt. Og hotellrom hadde jeg, men det var ikke betalt. Brukte flere timer på å ringe rundt etter de andre som også skulle være på hotellet. På kvelden traff jeg en gjeng innerst inne i den ene av de tre restaurantene på hotellet. De spurte meg om det var jeg som var nordmannen, jeg nikket og fikk så 2000 dollar stukket opp i neven...

Birger forteller videre om den halsbrekkende flyturen fra Amman til Bagdad.

- Det var et gammelt fly og piloten kom i skjorte, pilot-lue og joggebukse. Da sidemannen skulle sette seg ned, løsnet setet. Det var litt av en tur kan du si. Innflygningen foregikk i en skarp spiral, før flyet rettet seg opp like før det traff bakken. En vanlig prosedyre for ikke å bli truffet av anti-air-raketter.

Ramboer overalt
- Vet ikke om du ser det skikkelig på dette bildet. Men han store negeren der, han er x-Navy Seals og var med i filmen «The Rock». Han spilte også stuntmann i «Den Grønne mil», sier Birger og peker på et bilde av hele gjengen fra Irak. Se video: Birger slår seg løs

- Hva gjorde du der nede?
- Vi skulle trene opp 700 livvakter for den Irakiske regjeringen i våpen, defensiv kjøring, bombesøk, beskyttende formasjoner rundt VIP'er, sikring av hus og førstehjelp.

Fikk ansvar for skytetrening
Birger fikk en Glock 19 og en AK47 i fanget da han ankom leiren. Deretter var det bare å menge seg og starte opptreningen av irakerne. Se video av treningen

Men som yngstemann og den med minst erfaring i «banden» med eks-Navy Seals, Rangers, CIA, Delta Force, SAS og krigsveteraner, var det vel ikke mer enn å forvente at han også ble løpegutt.

- Instruktørene hadde firetimers dag, jeg hadde 14. En del av dem var aldri fornøyd og pisket meg rundt, minnes 27-åringen.

Men etter hvert fikk han mer ansvar og endte til slutt opp der han liker seg best - på skytebanen.

- Var det farlig?
- En dag vi satt og spiste, hørte vi bare et «vofh» og hele teltet beveget seg av en trykkbølge. Se video. Et granatnedslag sendte tre- fire stykker i lufta bare 300 meter unna. En annen gang hørte jeg et dunk i bilen da jeg var ute og handlet varer. Bilen jeg kjørte var ikke skuddsikker og jeg oppdaget et kulehull i panseret da jeg stoppet. Merket det ikke, hørte bare et lite dunk ¿ Men etter hvert ble vi vant til at det smalt bomber og granater rundt oss, forteller Birger som ikke hadde tid til å være redd i de farlige situasjonene som oppstod.

De fire månedene i Irak vil han ikke ha vært foruten. For med livvakt-instruktør i Irak på CVen, kan det vanke flere oppdrag på bergenseren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag