*Nettavisen* Nyheter.

- Kan ha avgjørende spor

Foto: (AFP/Scanpix)

Politiet i London har funnet spor på eksplosjonsstedene som kan gi et gjennombrudd i etterforskningen av terrorangrepene. To personer er arrestert.

22.07.05 06:31

Tre t-banetog og en buss i London ble torsdag utsatt for det som kan se ut til å være en mislykket terroraksjon. Fire mindre eksplosjoner fant sted i byen med kort tids mellomrom.

Sjefen for London Metropolitan Police, Ian Blair, sa på en pressekonferanse torsdag kveld at tekniske funn på åstedene kunne vise seg å være et gjennombrudd i jakten på de som stod bak dagens aksjoner, ifølge Sky News.

Flere øyenvitner har også fortalt at de har observert mulige gjerningsmenn om bord på t-banetogene og buss nummer 26.

Pågrepet ved statsministerbolig
Store væpnede politistyrker jakter på mistenkte i millionbyen og én person ble pågrepet rett utenfor statsministerboligen i Downing Street. Senere opplyste imildertid politisjefen at arrestasjonen «tilsynelatende ikke hadde sammenheng» med eksplosjonene om bord på t-banetogene og buss nummer 26. Senere ble det likevel opplyst at denne mannen blir avhørt i sammenheng med eksplosjonene.

En annen person ble pågrepet ved Tottenham Court Road, som er nær Warren Street Station der et av angrepene fant sted torsdag. Han blir også avhørt om angrepene.

Området rundt University College Hospital nær Warren Street ble også sperret av mens væpnet politi gikk inn på sykehuset på jakt etter en mann.

Slik kom de første nødmeldingene:
Kl. 12.38. Oval Street-stasjonen: Melding om at en mann skal ha kastet en ryggsekk som eksploderte inn i en togvogn ved t-banestasjonen.

Kl. 12.45. Warren Street-stasjonen: Melding om eksplosjon i en ryggsekk skapte panikk. En person skadd, ifølge politiet.

Kl. 13.00. Shepherd's Bush-stasjonen: Melding om en mann som skal ha truet med å sprenge seg selv i lufta.

Kl. 13.30 Buss nummer 26 ved Hackney Road: Sjåføren melder fra om en liten eksplosjon om bord på bussen.

Kilde: Sky News

- Fortsatt udetonert
Politisjef Ian Blair opplyste at det har skjedd fire eksplosjoner, eller forsøk på eksplosjoner, mot byens kollektivnett. Vitneobservasjoner kan tyde på at kun utløsermekanismene eksploderte, uten at hovedladningene gikk av.

- Så vidt jeg forstår har flere av innretningene ikke detonert, sa Blair på en pressekonferanse ved 19-tiden norsk tid.

Ifølge Sky News befinner det seg fortsatt en ryggsekk om bord på buss numer 26, som kan inneholde eksplosiver.

Politikilder bekrefter overfor kanalen at de også undersøker en ryggsekk om bord på t-banetoget ved Shepherd’s Bush.

Kilder kanalen har snakket med sier at eksplosivene som er brukt i dagens aksjon, er av samme type som ble brukt i terrorbombene for to uker siden.

- Målet var å drepe
- Målet må ha vært å drepe. Og det viktigste i dag er at terroristenes mål ikke ble nådd, sa politisjef Blair.

Han påpekte at det foreløpig var for tidlig å spekulere om hvem som stod bak dagens aksjoner, på spørsmål om hvorvidt han trodde al-Qaida var involvert.

- Det er heller ikke klart hvor mange mennesker som har tatt del i dette, la Blair til.

Politisjefen sa at det var for tidlig å si om dagens aksjon hadde noen sammenheng med terrorbombene som drepte minst 56 mennesker 7. juli.

- Mangler kjennetegn
Den uavhengige sikkerhets- og forsvarseksperten, Paul Beaver, som nyhetsbyrået Associted Press har snakket med mener torsdagens aksjon ikke bærer kjennetegn som skulle tilsi at det dreier seg om en terrorgruppe.

- De passer ikke inn i noe klart mønster som vi kjenner, bortsett fra at det ble brukt tidsinnstillinger, sa Beaver.

Beaver fortalte at to av innretningene under torsdagens aksjon trolig detonerte, mens to av innretningene, ikke detonerte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.