- Kan ha vært på vei til Åhléns

Foto: Privat (Privat)

Svensk politi tror Taimour Abdulwahab (28) hadde til hensikt å utløse tre dødbringende bomber midt i julehandelen i Stockholm.

13.12.10 13:28

Svensk politi tror at Taimour Abdulwahab brakte med seg tre bomber til julehandelen i Stockholm og at han var på vei til Centralstationen og varehuset Åhléns da en bombe gikk av ved en feil lørdag.

Etterforskningen pågår for fullt med vitneavhør og tekniske undersøkelser. Bombematerialet skal analyseres nærmere, og det skal foretas en obduksjon av avdøde.

- Et ukjent navn for Säpo
På pressekonferansen mandag sa politiet at de ikke har sikker identifisering av mannen, men at de er 98 prosent sikre på hvem han er, og de bekreftet at det dreier seg om Taimour Abdulwahab, som svenske medier allerede har omtalt med navn og bilde.

- Vi har ingen DNA-analyse eller pårørende som kan bekrefte hvem han er, opplyste sjefsanklager Thomas Lindstrand på pressekonferansen.

Det ble opplyst at Säpo ikke hadde noe kjennskap til mannen fra før.

- Han er helt ukjent for Säpos virksomhet. Det finnes ikke noe på ham fra tidligere, sa Lindstrand, som kunne bekrefte at politiet kan knytte bilen som eksploderte og tok fyr i forveien til mannen. Han kjøpte den i november.

Ifølge politiet er han født i 1981 i Midt-Østen. Det er foreløpig litt uklart hvilket eller hvilke land han kommer fra. Han ble svensk statsborger i 1992 og har bodd i Sverige i noen år. Han har også bodd i Storbritannia.

- Kunne ha forårsaket veldig store skader
- Han var velutstyrt når det gjelder bombemateriale, og det er grunn til å tro at han var på vei til et sentralt område, kanskje Centralstationen, kanskje Åhléns, ble det opplyst på pressekonferansen.

- Hadde alt eksplodert på en gang, kunne det ha forårsaket veldig store skader, sa Lindstrand.

Kan ha hatt medhjelpere
Politiet mener mannen var alene da han utstyrte seg med eksplosiver og dro til Stockholm sentrum, men utelukker ikke at han har hatt samarbeidspartnere i planleggingen av terrorhandlingen. Til tross for at mannen mislyktes med å utløse alt bombematerialet han bar på, beskriver politiet terrorhandlingen som godt planlagt.

- Vi tar utgangspunkt i at han hadde medhjelpere på en eller annen måte, men at han var alene om selve gjerningen, uttalte Lindstrand.

På pressekonferansen bekreftet man også samarbeidet med britisk politi i saken. Mistenkte skal ha bodd i Luton og studert ved University of Bedfordshire. Politiet sa videre at de ikke festet lit til påstander om at en forsvarsansatt skal ha advart en bekjent om at noe alvorlig skulle skje timer før det smalt. Påstandene er undersøkt og vil bli undersøkt videre, men Lindstrand sa det sannsynligvis dreide seg om en «avisand».

Bilbombe, belte og sekk
Säpo, som leder etterforskningen, begynner nå å få et klart bilde av hva som skjedde i minuttene før eksplosjonen, skriver Expressen.se.

Med en bilbombe, et belte med tolv sylinderbomber og en ryggsekk ladet med en stor splintbombe skal Taimour Abdulwahab ha beveget seg til Stockholm sentrum.

I krysset Drottninggatan/Olof Palmes gata skal bilen ha begynt å brenne, men eksplosjonen gjorde ingen større skade. 260 meter fra bilen, lenger ned i Drottninggatan i retning Centralstationen og Åhléns, skal han ha mistet en svart gjenstand som han umiddelblart plukket opp, ifølge et vitne.

Mistet og plukket opp noe
Vitnet så ham deretter forsvinne inn Bryggargatan og deretter hørtes eksplosjonen. Et annet vitne mener å ha sett at mannen mistet noe på bakken som han plukket opp like før det smalt. Mobiltelefoner kan bruke som selvutløsere for bomber, bekrefter politiet.

Bomben gikk av 10 minutter etter bilbomben når mannen sto vendt mot en husvegg.

Politiet har frigjort overvåkingsbilder fra Drottningsgatan på tidspunktet da mannen sprenger seg selv i luften. Se nyhetsinnslag fra Nyhetskanalen.se under.

HTML EMBED

- Glad det ikke fikk mer alvorlige konsekvenser
- Vi er veldig glade for at dette ikke fikk mer alvorlige konsekvenser enn det fikk, sier Anders Thornberg i Säpo til Expressen.

Politiets teori er at planen var at bilen skulle eksplodere først og deretter de to andre bombene; et belte med metallkuler og en ryggsekk fylt med spiker og skruer.

Se amatørvideo av brannen etter bilbomben her.

HTML EMBED

Britisk politi ransaket hus
Britisk politi har ransaket en eiendom i Bedfordshire i forbindelse med etterforskningen i Sverige.

Bombemannen Taimour Abdulwahab skal ha bodd i Luton og studert ved University of Bedfordshire, melder Sky News .

Ifølge Sky News vil britisk politi forsøke å ta rede på om det er planlagt andre angrep i Sverige eller andre land og om Taimour Abdulwahab var en «ensom ulv» eller om det er forbindelser til andre personer som kan peke i retning av et nettverk.

Søkte etter kone nummer to
På en datingside for muslimer, Muslima, skal al Abdaly ha presentert seg som en så etter en kone nummer to. På nettsiden skrev han at han er født i Baghdad og flyttet til Sverige i 1992 før han i 2001 kom til Storbritannia. Han opplyser videre at han giftet seg i 2004 og har to døtre.

- Jeg vil gifte meg igjen og vil gjerne ha en stor familie. Min kone samtykker i dette, skrev han.

Han skrev videre at han så etter en praktiserende sunnimuslimsk kvinne som elsker barn og som først vil gjøre Allah glad før ham, ifølge Sky News.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag