RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan ikke la oss skremme av russerne

TRUSSELEN FRA ØST: Statsminister Erna Solberg under en pause på NATO-toppmøtet på Celtic Manor i Newport i Wales torsdag.
TRUSSELEN FRA ØST: Statsminister Erna Solberg under en pause på NATO-toppmøtet på Celtic Manor i Newport i Wales torsdag. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Russisk misnøye kan ikke hindre NATO i å opprette en innsatsstyrke i Øst-Europa, mener statsminister Erna Solberg (H).

OSLO (Nettavisen og NTB): Torsdag innledet forsvarsalliansen NATO sitt toppmøte i Cardiff i Wales, et toppmøte som det norske Utenriksdepartementet omtaler som «Det viktigste NATO-toppmøtet siden den kalde krigen». Russisk aggresjon i Øst-Europa og Afghanistan-oppdraget som skulle vært ved veis ende er hete temaer.

Følg Nettavisens liveblogg om NATO-toppmøtet her

Innsatsstyrke på 4000 soldater

NATO varslet i forkant at møtet at de vil opprette en innsatsstyrke på 4000 personer som raskt skal kunne utplasseres i Øst-Europa og Baltikum for å hjelpe medlemsstater mot mulig russisk aggresjon.

Forventer reaksjoner

Behovet for en innsatsstyrke i Europa er stort og må på plass selv om russerne vil reagere. Det uttaler statsminister Erna Solberg (H), som deltar på NATO-toppmøtet.

- Vi kan ikke la oss skremme av russerne, sier hun.

Se videointervju lenger ned.

Til tross for Vladimir Putins fredsplan er skepsisen dyp både i NATO og EU til om Russlands president mener alvor med sine utspill.

Erna Solberg understreker at Putin blir målt på det han gjør, ikke på det han sier.

- Vi har til gode å se at han lever opp til det han sier, viser reell vilje til faktisk å respektere folkeretten og ikke fortsette å stimulere separatistene direkte med militært personell på bakken, sier Solberg til NTB.


- Må vise solidaritet

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sa før møtet at NATO må samle seg om tiltak for å berolige alle medlemslandene.

Les også: Steinfeld spår langvarig russisk isfront

- Mange føler seg direkte berørt av utviklingen i Ukraina, og det er avgjørende at alliansen viser sin solidaritet og støtte, sa hun.

Norge står last og braste med NATO etter Ukraina-krisen. Norge bidrar i NATOs minerydderstyrke i Østersjøen, vi har deltatt med landstyrker på øvelser i Litauen og Latvia og Norge ivaretar overvåkning av alliansens nordlige nærområde med maritime patruljefly.

Vil øve i Latvia i høst

Under toppmøtet vil regjeringens representanter også bekrefte at Norges stiller med en hærstyrke til en NATO-øvelse i Latvia i høst.NATOs toppmøte i Wales 4. og 5. september

Viktige saker: Russland og Ukraina-krisen, trusselen som Den islamske stat (IS) utgjør i Irak og Syria og NATos framtidige rolle overfor Afghanistan.

Deltakere: Alle alliansens 28 medlemsland er representert, og toppmøtet samler 4000 delegater.

Norge: Fra Norge deltar statsminister Erna Solberg (H), utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Påtroppende: Påtroppende generalsekretær Jens Stoltenberg er på møtet, men tiltrer først 1. oktober.- Det er Russland som har det hele og fulle ansvaret for eskaleringen i Europa de siste månedene, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

- Jeg synes reaksjonene fra Russland faller totalt på sin egen urimelighet. Hvis Putin og Russland ønsker en de-eskalering, så slutt å sende våpen over grensa, slutt å sende russiske soldater inn i Øst-Ukraina, slutt å støtte de prorussiske separatistene, så ordner det seg ganske raskt, sier han.


Trekker paralleller til 2. verdenskrig

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen gjentar kravet om at Russland avslutter den «ulovlige og selverklærte annekteringen av Krim».

- For første gang siden Den andre verdenskrig har et europeisk land tatt et annet lands territorium med makt, sa Fogh Rasmussen i sin tale til NATO-toppmøtet torsdag.

Han sa at Russland - mens de har snakket om fred - ikke har tatt ett eneste skritt for å oppnå fred.

- I stedet for å de-eskalere, skaper russerne en større krise, sa generalsekretæren.

Våpenhvile?

Putin la onsdag fram sin sjupunktsplan for en våpenhvile i Øst-Ukraina. Ukrainas president Petro Porosjenko varsler at han vil gi ordre om våpenhvile for å kunne skrive under på en skrittvis fredsplan på et møte i den såkalte kontaktgruppen fredag. I Newport møtte Porosjenko lederne fra de største NATO-landene.

Også opprørslederen Aleksandr Zakhartsjenko i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk sier hans menn vil overholde våpenhvilen, forutsatt at Ukraina skriver under på fredsplanen, melder Reuters.

Putin sa tidligere at han trodde Ukraina og separatistene kunne komme til enighet i kontaktgruppen, hvor også OSSE er med.

1 million mennesker er ifølge FN drevet på flukt fra sine hjem og over 2.600 personer er drept i krigen i Øst-Ukraina.

VIDEO: Statsminister Erna Solberg (H) ble intervjuet av NTB i en pause under NATO-møtet torsdag. Se videoen her:Følg Nettavisens og NTBs liveblogg fra NATOs toppmøte i Wales her:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere