RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan ikke nedkjempe Taliban

(Scanpix)
Nato kan ikke nedkjempe Taliban i Afghanistan. Det er heller ikke målet, sier forsvarssjef Sverre Diesen.

Utviklingen i Afghanistan det siste året har vært dyster for militæralliansen. Antall selvmordsangrep øker dramatisk, noe som ble dramatisk illustrert under angrepet mot Serena hotell.

Selv om Nato er overlegne på slagmarken, klarer ikke militæralliansen å nedkjempe Taliban.

Nå sier forsvarssjef Sverre Diesen at det heller ikke er målet.

- Vil ikke kunne hindre alle angrep
- Ikke på ti eller 20 år vil vi kunne hindre at Taliban utfører angrep. Vårt mål er ikke å nedkjempe dem, men å nedholde dem på et visst nivå. Det er en viktig forskjell på det, sier Diesen til Nettavisen.

Mandag deltok han på et seminar om Afghanistan på Oslo Militære Samfund.

- Tanken er ikke at man skal nedkjempe Taliban. Det er det ikke forutsetninger for å kunne gjøre. Ambisjonene i forhold til Taliban er å nedholde dem på et nivå hvor de ikke klarer å utføre store aksjoner. Forskjellen på denne type krigføring – såkalt asymmetrisk krigføring – og konvensjonell krigføring er at man ikke har som mål å slå motstanderen, men å holde den nede, sier Diesen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har tidligere sagt at han er uenig med såkalte «body counts», nemlig å gå ut med antall Taliban-krigere som blir drept i Nato-aksjoner.

Ikke endret ambisjonsnivå
Men å nedkjempe Taliban blir fremdeles vurdert som et viktig mål av USAs militære ledelse.

Verken Diesen eller forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen går imidlertid med på at Norge nå justerer ned ambisjonsnivået i Afghanistan.

- Jeg har sagt dette hele tiden. Hele poenget er ikke å nedkjempe Taliban, men å hindre tilstrømning til Taliban, sier Strøm-Erichsen til Nettavisen.

Afghanistans utenriksminister Rangin Dadfar Spanta hevder på sin side at antall selvmordsangrep viser at Taliban er på vikende front.

- Økningen som vi har sett i antall selvmordsaksjoner er ikke en styrketegn for Taliban. Det er et tegn på svakhet. Det betyr at de ikke er i stand til å gå til frontkrig mot koalisjonsstyrkene. Derfor leter de nå etter myke mål som skoler etc., sier Spanta.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere