RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan ikke stoppe Iran

Sist oppdatert:
- Man kan i beste fall forsinke Irans kjernekraftprogram, men ikke stoppe det, sier NUPI-forsker Morten Bremer Mærli.

- Jo mer man presser Iran, jo større er sannsynligheten for at man driver Iran mot å utvikle et kjernevåpenprogram, sier Mærli til Nettavisen.

Med i «atomklubben»
Mandag sa Irans president Mahmoud Ahmadinejad at landet har blitt med i «atomklubben».

- Iran er nå i stand til å produsere atombrennstoff i industriell skala. Vi vil ikke bøye oss for press og vil fortsette arbeidet med atomenergi, sa president Ahmadinejad i talen.

Han sa videre at Iran nå har 3.000 sentrifuger for anriking av uran og at landet lager atombrennstoff i industriell målestokk. Samtidig gjentar landets myndigheter forsikringene om at atomprogrammet kun har fredelige hensikter.

Uheldig
Mærli sier de nye uttalelsene ikke er noe nytt.

- Det eneste nye her er at de går så hardt ut, men alt er kjent fra før, sier Mærli.

Han mener uttalelsene er veldig uheldige når det gjelder dialogen mellom FN og Iran.

- De signaliserer at de ikke vil gi seg, sier NUPI-forskeren.

Han advarer mot å slå fast at Iran har et våpenprogram.

- Det finnes ingen konkrete bevis, men fordi de tidligere har holdt tilbake informasjon, må de nå bevise at de er uskyldige, sier han.

Ensidig fra Sikkerhetsrådet
Mærli mener forhandlingsforslagene er altfor ensidige.

- Forslagene sier at Iran ikke skal få lov til å anrike uran, mens Iran mener de har rett til å utvikle anrikningsteknologi, sier han. Han legger til at det har Iran også rett til – formelt sett.

- Landet er medlem av ikke-spredningsavtalen, som gjør at man har rett til å anrike uran. Men fordi Iran i 2003 ble avslørt etter 18 år med hemmelighold, får de ikke lov til det, sier han.

- Får ikke godene
Mærli mener Ahmadinejad presses mellom to fronter - den iranske opinion og det internasjonale samfunnet.

- Iranere mener det har rett til anrikningstekonlogi og føler det er dobbeltmoralsk og urettferdig å ikke få lov når de er medlem av ikke-spredningsavtalen. De tenker: «Hvorfor skal vi være medlem når vi ikke får godene», sier Mærli.

Mærli avventer å spå hva som er i vente før Sikkerhetsrådet får den nye rapporten fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i slutten av mai.

- Den videre prosessen vil avhenge i ordlyden i rapporten, men mest sannsynlig er den negativ. Vi får i så fall ikke håpe Iran melder seg ut av ikkespredningsavtalen for hvis det skjer, vil det oppstå en farlig situasjon, sier Mærli.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere