*Nettavisen* Nyheter.

- Kan ikke utelukke at alt bryter sammen

Foto: THOMAS PETER

Ny dommedag i Ukraina.

29.01.14 12:31

(Nettavisen): Ukrainas president Viktor Janukovitsj har sammen med opposisjonsledere Vitalij Klitsjko, Arsenij Jatsenjuk og Oleh Tjahnibok blitt enige om å oppheve omstridte lover som forbyr og straffer demonstrasjoner.

Tirsdag formiddag er det innkalt til et ekstraordinært møte i nasjonalforsamlingen for å drøfte kravene til opposisjonen.

Samtidig med at møtet ble innledet tirsdag formiddag, kom meldingen om at statsminister Mykola Azarov trekker seg fra sin post. Ukraina-ekspert sier dette er et ledd i forhandlingene som nå vil følge mellom Janukovitsj og opposisjonslederne.

- Jeg har egentlig forventet dette. Fordelen er at han ikke er fryktelig ambisiøs. Han har aldri hatt ambisjoner om å bli president, så det koster ham ikke mye å gå av. Og det koster ikke veldig mye for Janukovitsj å akseptere dette. Det er en del av forhandlingsstrategien til den politiske ledelsen, sier seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Tor Bukkvoll, til Nettavisen.

Omstridte spørsmål
Bukkvoll sier at de mest kontroversielle spørsmålene som det skal forhandles om, er konstitusjonsendringer og nyvalg.

- Når det gjelder nyvalg, så vil tidspunkt for dette være et viktig spørsmål i seg selv. Når det gjelder konstitusjonsendringer, så har opposisjonen krevd å gå tilbake til 2004-konstitusjonen, som ble forandret for å gi presidenten større makt, sier seniorforskeren.

- Hvis man endrer konstitusjonen tilbake, så vil man få et system hvor presidenten må dele mer makt med regjeringen og parlamentet. Så alt dette henger sammen. Det handler om å gi og ta, sier han.

Janukovitsj har tidligere tilbudt opposisjonslederne statsminister- og visestatsministerposten - et tilbud opposisjonen takket nei til.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Gode forhandlingskort
Bukkvoll forteller at opposisjonen har fått utdelt gode forhandlingskort.

- I og med at protestene har spredt seg utover landet, så er opposisjonen i en sterkere forhandlingsposisjon enn det de var. Regimet er nok litt svakere enn de var for bare tre dager siden. Men de vil ikke gi opp kampen, sier Bukkvoll.

- Og hvis opposisjonen krever for mye, så kan alt gå i stå. Det er vanskelige, taktiske vurderinger på begge sider.

Dommedag?
- Flere medier skriver at det er dommens dag i Ukraina i dag. Er du enig at dette kan være en form for dommedag?

- Dette kan være en dommedag, men man vet aldri hvor lang tid ting tar. Det kan komme en betydelig avgjørelse i dag, og det kan fortsette. Per i dag ser det ut som at Janukovitsj ønsker en forhandlingsløsning framfor en maktløsning, sier Bukkvoll.

- Kan bryte sammen
Seks demonstranter har blitt drept i forbindelse med opptøyene i Kiev. De siste dagene har mengden med voldsutøvelse sett ut til å ha avtatt noe.

- Det ser bedre ut, men man kan heller ikke utelukke at det hele bryter sammen. Hvis de skulle brukt vold systematisk for å fjerne demonstranter, så skulle de ha gjort det tidligere. Det er vanskeligere nå fordi det har spredd seg over store deler av landet, sier Bukkvoll.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.