RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan lyve så de tror det selv

Sist oppdatert:
- Mange er villig til å gå så langt som mulig for å fremstå som uskyldig.

Det sier den svenske psykiateren Ulf Åsgård til TV4 Nyhetarna.

Å virke uskyldig og å overtale seg selv om sin uskyld, er ifølge Åsgård de to hovedkildene til at skyldige forbrytere går ut i media og bedyrer at de ikke har gjort noe galt.

Mistenkt
Psykiateren uttaler seg etter at det fredag ble kjent at morten til Madeleine McCann har fått status som mistenkt i forsvinningssaken.

Foreldrene har i månedsvis bedyret sin uskyld gjennom uttalige presseoppslag.

Nå spekuleres det også i at Madeleines far i løpet av dagen også vil få status som mistenkt.

Selvovertalelse
Åsgård sier til TV 4 Nyhetarna at det slettes ikke er noe ukjent hendelsesforløp at skyldige personer først fremstår i media og deretter blir pågrepet i saken.

- Drivkraften for å fremstå som uskyldig er sterk for alle. Folk står frem i media for å øke følelsen av å være uskyldig, en slags selvovertalelsesprosess, sier Åsgård.

Tror sin egen historie
Psykiateren mener foreldrene, om de skulle vise seg å være skyldige, til slutt kan ha begynt å tro på sin egen historie.

- Så langt går det for veldig mange av oss når vi skal nekte for noe som er forferdelig. Det er selve meningen med en slik forsvarsmekanisme, sier Åsgård.

Han drar frem følgende eksempel fra Gøteborg for noen år siden.

- Det var en mamma som drepte sin datter og arrangerte det som et seksualdrap der hun ble funnet i kjelleren. Etterpå satt hun i media og pratet en uke om hvor forferdelig det var, før det kom frem at hun var den skyldige, sier Åsgård.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere