*Nettavisen* Nyheter.

- Kan sette andre gislers liv i fare

Foto: Scanpix (montasje)

Piratekspert mener Navy Seal-operasjonen mot piratene bidrar til en farlig utvikling.

25.01.12 21:31

Den amerikanske elitestyrken Navy Seal gjennomførte en vellykket redningsoperasjon og frigjorde to gisler i Somalia natt til onsdag.

Amerikanske Jessica Buchanan (32) og danske Poul Hagen Thisted (60) ble bortført for tre måneder siden i den somaliske byen Galkayo. De to hjelpearbeiderne ble holdt i fangenskap av det som antas å være pirater.

Den amerikanske elitesoldaten slo til mot piratenes base i nærheten av Haradheere, som er et kjent tilholdssted for somaliske pirater.

De to gislene kom uskadd fra hendelsen, mens alle de ni gisseltakerne ble drept i aksjonen, melder Reuters.

Nyhetsbyrået AP melder at Navy Seal-laget som reddet hjelpearbeiderne, var det samme laget som gjennomførte aksjonen mot Osama bin Laden i mai i fjor. Bin Laden ble som kjent drept i aksjonen.

- En farlig utvikling
Somaliske pirater er kjent for sine kapringer ute til havs, og tar ofte mannskap som gisler for å kreve løsepenger. Det er imidlertid uvanlig at somaliske pirater opererer med borføringer på land.

Piratekspert Stig Jarle Johansen stiller seg kritisk til den type aksjoner som ble gjennomført av amerikanske styrker natt til onsdag. Han mener det er en farlig utvikling som kan sette liv i fare.

- Det er en trend hvor marinestyrkene har blitt mer og mer aggressive mot piratene. Jeg mener at det er farlig på lang sikt å utfordre pirater mens de har gisler. Jeg tror dette kan gå galt til slutt, sier førsteamanuensis i internasjonale relasjoner ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås, Stig Jarle Hansen, til Nettavisen.

- Det er en skummel utvikling og kan bidra til mer aggressivitet. Det er dumskap, sier han.

Mislykket operasjon
I februar i fjor ble den amerikanske seilbåten Quest kapret av 19 somaliske pirater i Det indiske hav. Fire amerikanere ble tatt som gisler. Alle ble drept av piratene da den amerikanske marinen forsøkte å nærme seg gisseltakerne i en mislykket redningsoperasjon.

Hansen frykter at fremtidige operasjoner skal ende like galt.

- Det gikk jo galt i forbindelse med aksjonen med å frigjøre familien fra Quest-båten. Det endte med et blodbad. For meg hadde vært bedre om de utbetalte løsepenger. Et liv får du ikke tilbake, sier han.

- USA har fulgt etter
Hansen mener Kina og Sør-Korea har med sin tøffe retorikk vært en pådriver av operasjoner som innebærer angrep mot pirater for å frigjøre gisler. Men han sier India allerede har ført en aggressiv linje mot pirater.

- Det virker som at amerikanerne har fulgt etter, og nå er det også en diskusjon om å angripe piratene på land. Det har blant annet blitt snakket om å bruke droner for å angripe piratene, men problemet er at det er vanskelig å skille ut hvem som er pirater, og Natos etterretning er veldig dårlig på dette feltet, sier Hansen.

Hansen sier det fortsatt er 200 mennesker som sitter i fangenskap hos somaliske pirater. Han mener redningsoperasjoner kan virke mot sin hensikt og sette livene til andre gisler i fare.

- Hvis dette er gjort mot et syndikat som også har andre gisler, så kan det innebære at andre gisler blir skutt. Det kan også innebære mer nervøsitet blant piratene, sier han.

- Private vakter fungerer
I fjor sommer kom nye forskrifter om bruk av væpnede vakter om bord på norske skip. Hansen mener bruk av private vakter er et langt bedre tiltak enn å gjennomføre redningsoperasjoner.

- Jeg har snudd når det gjelder bruk av private, væpnede vakter om bord på skip. Det har fungert. Statistikken viser at det har vært en kraftig reduksjon på antall kapringer, og det er rederinæringen som står for det, sier Hansen.

- Dette skaper høyere spenningsnivå, men så lenge det ikke er gisler involvert, så er det ikke like høyt spenningsnivå som det ville ha vært i en gisselsituasjon, sier han.

- Passive sikringstiltak ikke tilstrekkelig
Norges Rederiforbund har gjort seg følgende erfaringer med å ha væpnede vakter om bord på skip:

- Fordi trusselen fra pirater er så høy at passive sikringstiltak ikke alltid er tilstrekkelig, og i mangel av tilstrekkelig militær beskyttelse, benytter flere rederier private bevæpnete vakter. Og hittil har det gått bra. Piratene forsøker seg fremdeles på på en rekke ulike skip, men det har ikke vært rapportert noen gjennomførte kapringer av skip med enten militære eller private vakter om bord. Sammen med gode passive tiltak på skipene, og sterkere marineinnsats mot piratenes moderskip, har væpnete vakter om bord bidratt til at piratenes ”suksessrate” ble halvert i 2011. De norske forskriftene av 1. juli 2011, om bruk av private bevæpnete vakter på norskflaggete skip, bidrar til å skape sunne rammer rundt slik maktbruk, og det er svært viktig, sier Haakon Svane, avdelingsleder i beredskapssekretariatet i Norges Rederiforbund, til Nettavisen.

- Hva mener Norges Rederiforbund om slike aksjoner som ble gjennomført natt til onsdag, Svane?

- Vi ser at piratgrupper nå også tar folk til fange på land, og det bekymrer oss. Rederinæringens hovedfokus ligger på sjøfolkene der ute, og særlig på beskyttelse for å hindre at skip blir kapret og unngå at gisler blir tatt. Der har den norske næringen lykkes godt og vi er underrepresentert på statistikken over kaprete skip. De fleste gisselsituasjonene ender med at løsepenger utbetales for å få sjøfolkene frigitt, og det bekymrer oss sterkt at cirka 200 sjøfolk fremdeles holdes som gisler av somaliske pirater. I enkelte tilfeller vil myndighetene i ulike land vurdere andre opsjoner for frigivelse, slik amerikanerne har gjort på land i Somalia i denne saken. Vurderingen rundt slike aksjoner er det myndighetene som må foreta, basert på vurderinger fra sak til sak, sier Svane.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.