Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan ta måneder å få svar

Foto: Arne Lutro (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
PHUKET (TV 2 Nettavisen): Leder for den norske id-gruppen, politiinspektør Reidar Nilsen i Kripos, tror det kan ta måneder før pårørende i Norge kan få endelig svar om sine savnede.

- Dersom vi finner spesielle kjennetegn, en ring med navn i eller andre ting som kan føre til en raskere identifisering, blir saken tatt ut av køen og blir opprettet som eget prosjekt. Vi er interessert i en raskest mulig identifisering, sier lederen for den norske Kripos-delegasjonen i Thailand, Rune Nilsen, til TV 2 Nettavisen.

- Arbeidet kan ta tid
Dersom man finner en match med beskrivelsene om savnede, sendes saken straks til Kripos i Norge som igjen informerer de lokale politikontorene. Det er disse som får den tunge oppgaven med å varsle de pårørende.

- Men dersom vi ikke har spesielle funn på en død person og vi har mangelfull informasjon om de savnede, kan dette arbeidet ta tid. I verste fall kan pårørende i Norge måtte vente i måneder før de får svar, sier Nilsen.

Stor internasjonal innsats
Så mange som 500 id-personer fra 19 nasjoner er nå på plass og vil jobbe døgnet rundt for å kartlegge de døde som ligger samlet utenfor templene i Khao Lak. Man planlegger å gå på skift døgnet rundt og Nilsen håper at denne innsatsen kan føre til at man klarer å undersøke mellom 500 og 1000 lik i døgnet.

Søndag var tallet på døde i Khao Lak på rundt 4500. Men dette tallet vil trolig øke, ettersom man hele tiden finner flere etter hvert som ryddearbeidet tar til på nye steder.

- Vi må nok regne med at det vil ta mellom syv og åtte dager å gjøre oss ferdige på undersøkelsesstedene. Etterarbeidet vil derimot trolig ta flere måneder, sier Nilsen.

Alle nasjonene som deltar i identifiseringsarbeidet har avsatt en person til å jobbe med å legge inn data om døde og savnete i en stor database. Dataene vil deretter sammenlignes for å finne match.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!