RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan være etnisk rensing i Kirgisistan

Foto: D. Dalton Bennett (Ap)
Sist oppdatert:
Voldsbølgen sør i Kirgisistan kan være et eksempel på etnisk rensing, ifølge en FN-ekspert.

Det er i hovedsak etniske usbekere som er ofre for de voldelige angrepene i landet. Det fryktes at flere hundre mennesker er drept og flere hundre tusen jaget på flukt etter at uroen brøt ut i forrige uke.

- Mønsteret og omfanget av volden, som har ført til masseflukt av usbekere fra Sør-Kirgisistan, kan innebære etnisk rensing, sier Edward Luck, spesialrådgiver med ansvar for saker knyttet til folkemord.

Han mener både overgangsregjeringen i Kirgisistan og nabolandene må sette i verk tiltak for å hindre nye voldelige sammenstøt mellom de ulike etniske gruppene i området i framtida.

Fordømmer voldsbølgen
Sikkerhetsrådet fordømte mandag voldsbølgen i landet og ba om at konfliktene sør i Kirgisistan må løses på fredelig vis. Medlemmene av rådet understreket dessuten behovet for å sikre bedre leveranser av humanitær hjelp til de berørte områdene, melder NTB via Reuters og AFP.

Generalsekretær Ban Ki-moons øverste politiske rådgiver, Lynn Pascoe, tok til orde for en såkalt humanitær korridor. Formålet er å få hjelpesendingene raskere fram.

I tillegg mener Pascoe at Kirgisistans naboland Usbekistan trenger hjelp til å ta imot de mange tusen menneskene som flykter fra uroen. Mandag stengte usbekiske myndigheter grensa, og beslutningen ble begrunnet med manglende kapasitet til å hjelpe flyktningene, melder NTB.

Nærmere 200 døde
Kampene mellom kirgiserne og usbekerne har foreløpig krevd minst 178 menneskeliv. Mer enn 1700 er skadd i de kraftige sammenstøtene mellom folkegruppene.

I tillegg skal minst 250.000 mennesker være på flukt, hovedsakelig fra byene Osj og Jalalabad.

Den kirgisiske overgangsregjeringen har bedt om internasjonal hjelp for å få slutt på kampene, noe som har blitt avvist av både FN og EU.

Sammenstøtene beskrives som den verste etniske volden i Sør-Kirgisistan siden 1990, da flere hundre mennesker ble drept. Den gangen var Kirgisistan en del av Sovjetunionen, som sendte inn tropper for å slå ned på uroen i landet. Etniske usbekere utgjør rundt 15 prosent av Kirgisistans befolkning på 5,5 millioner mennesker.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere