RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan være terrorkampanje

(Nupi)
Sist oppdatert:
Terror-forskeren Anders G. Romarheim ser ikke bort ifra at aksjonene i London er starten på en terrorkampanje.

- Selv om det er vanskelig å si, kan vi ikke utelukke at det er noe sånt vi ser starten på nå. Det er en vanlig strategi å kjøre en serie med aksjoner. Det styrker folks frykt for at noe vil skje igjen, sier forskeren fra Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Likevel synes han det var litt oppsiktsvekkende at det smalt på flere steder i London bare 14 dager etter de forrige aksjonene.

- Overreaksjoner
- Vi pleier jo som regel å være eksperter på å håndtere ting som nettopp har skjedd. Men når det er sagt, er det selvsagt helt umulig å gardere seg 100 prosent mot denne typen aksjoner, legger forskeren til.

Selv om det skulle skje en serie med terroraksjoner, er det ikke sikkert at det er styrt fra sentral hold.

- Hele al-Qaida-systemet er basert på at små uavhengige grupper kopierer hverandre og inspireres av andre, forklarer Romarheim.

Han har også en formening om det alle spør seg om nå, nemlig hvordan terrorismen kan, om ikke stoppes, så iallfall begrenses.

- Her er det mange fallgruver, og statenes tiltak har en tendens til å være litt preget av overreaksjon. Effektivt forsvar mot terrorisme skjer som regel i det skjulte, i form av etterretning. Storstilte aksjoner for åpent kamera trenger ikke å gi så stor uttelling, sier han.

- Forebygging viktig
Han avviser at han med det støtter borgermesteren i London, Ken Livingstone, som kritiserer amerikansk og britisk utenrikspolitikk.

- Nei, Livingstone mener det er utenrikspolitikken som avgjør om det skjer terrorisme, men det er ikke hele forklaringen. På den annen side later Tony Blair til ikke å se sammenhengen, og det blir også feil, mener Romarheim.

- Hva mener du bør gjøres?

- På engelsk skiller de mellom «anti-terrorism» og « counter-terrorism», hvorav det første betyr å ta tak i terrorisme når det skjer, mens det andre handler mer om forebygging. Det er viktig å se på grunnene til at terrorisme oppstår, for deretter å vurdere om det er noen av dem som kan lukes ut, råder han.

Fredag svarte Romarheim på spørsmål fra TV 2 Nettavisens lesere. Les mer om nettmøtet her .

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere