RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kaos når Arafat dør

(Foto: Ole Berthelsen/TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Når Yasser Arafat dør, vil det bli mer kaos og borgerkrigslignende tilstander i det palestinske samfunnet, frykter Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage.

- Vi vil se et palestinsk samfunn som driver ut i enda mer kaos. Palestinerne vil sannsynligvis bruke enda mer krefter til å slåss mot hverandre, sier Henriksen Waage til TV 2 Nettavisen.

Spekulasjonene rundt helsetilstanden til Arafat har tiltatt de siste dagene. Natt til torsdag skal tilstanden ha forverret seg, og Arafat skal flere ganger ha mistet bevisstheten.

Virker mer alvorlig
Midtøsten-eksperten presiserer at det har vært spekulasjoner om Arafats helsetilstand i lengre tid, men hun synes det virker mer alvorlig denne gangen.

- Hvis det er riktig at Arafats kone er på vei fra Paris til Ramallah, og at PLO-lederne er kalt hjem, ser det ut som om det her blir tatt alvorlig, sier Henriksen Waage.

Hun er ikke i tvil om hva som kommer til å skje når den palestinske presidenten faller ifra.

- Vi vil se borgerkriglignende tilstander. De ytterliggående islamistiske gruppene vil styrke sin stilling, og palestinerne vil trolig begynne likvidere hverandre, sier eksperten.

Ingen til å ta over
Det finnes nemlig ingen klar arvtaker etter Yasser Arafat.

- På den palestinske side finnes det ingen kronprins. Arafat har sørget for at det er ingen som kan utfordre eller etterfølge ham, han er den eneste samlende leder de har. Derfor blir det kaos, sier Henriksen Waage til TV 2 Nettavisen.

Hun har ikke tro på at det blir slik enkelte hevder, at det vil bli et gjennombrudd for utviklingen mot et demokrati når Arafat blir borte.

- For det finnes ingen som kan ta styringen i denne prosessen, sier Henriksen Waage.

- En umulig oppgave
Hun synes Arafat har hatt en helt umulig oppgave.

- Han måtte være en mirakelmann dersom han skulle klart både å lage fred med israelerne og samtidig tilfredsstille sin egen palestinske befolkning, sier Midtøsten-eksperten.

Henriksen Waage er imponert over at han har blitt så gammel som han har blitt.

- Arafat har overlevd flere attentatforsøk, en flykrasj og terrorangrep. Han har ikke hatt ni liv som katten, men hundre liv. Det er helt utrolig at han er blitt 75 år, sier hun tilslutt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere