RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AFP/Scanpix)

- Kerry lyver om Vietnam

Sist oppdatert:
Soldater som tjente med John Kerry i Vietnam mener den demokratiske presidentkandidaten lyver om sin innsats i krigen.

Kerry har gjort det han kan for å fremstå som en krigshelt fra Vietnam så langt i valgkampen, og har til og med gått så langt som å offentliggjøre tjenestepapirene sine. De forteller om flere utmerkelser og tre purpurhjerter for å ha blitt skadet i strid.

Men flere av soldatene som tjenestegjorde sammen med Kerry tar avstand fra hvordan hans krigsinnsats fremstilles, og har laget organisasjonen «Swift Boat Veterans for Truth».

- Vi føler det er svært, svært viktig at det amerikanske folk får den virkelige sannhet om de tre eller fire månedene Kerry tjente i Vietnam, siden han har gjort det til et sentralt punkt i sin biografi, sier John O’Neill som overtok kommandoen over en patruljebåt etter Kerry.

- Visste han løy
Han sier også at organisasjonen tar avstand fra påstandene Kerry kom med etter at han kom tilbake fra Vietnam, om krigsforbrytelser og grusomheter begått av amerikanske soldater i Vietnam.

- Vi tror han visste at han løy når han kom med påstandene. Vi mener de er uholdbare, sier O’Neill til nyhetsbyrået UPI.

Han mener at Kerry er totalt uskikket til å bli president.

- Ut i fra vår erfaring med ham, mener vi at han er totalt uegnet til å bli øverstkommanderende, sier O’Neill.

- Løpegutt for Bush
Demokratene mener at organisasjonen fungerer som løpergutt for president George W. Bush, men det tar formann i organisasjonen, tidligere kontreadmiral Roy Hoffmann, avstand fra. Han sier at medlemmene har svært forskjellig politisk syn.

- Dette er ikke en politisk sak. Det handler om ærlighet. Det er bare en sak vi alle er enige om, og det er John Kerry, sier Hoffmann.

Skrev brev til Kerry
Gruppen har sendt et brev til Kerry med underskrift fra mer enn 200 veteraner, der de tar et oppgjør med hans påstander.

- Det er vår felles bedømmelse at du grovt og bevisst forvrengte oppførselen til amerikanske soldater, sjømenn og flygere i den krigen (deriblant forræderi mot flere av oss, uten tanke på faren dine handlinger utsatte oss for). Videre mener vi at du har unndratt og/eller forvrengt fakta om din egen oppførsel i krigen. Vi mener at du fortsetter denne atferden i dag, skjønt du endret den fra en anti-krigs- til en krigshelt-status, heter det i brevet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere