RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kerry må gjøre en brøler

Etter seier i fem nye delstater tirsdag er det bare en skikkelig brøler som kan gjøre at John Kerry taper i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat, tror USA-ekspert Svein Melby.

Kerry suser videre i nominasjonskampen etter at han vant i fem av sju delstater som hadde primærvalg eller valgmøter tirsdag. Den 60 år gamle senatoren fra Massachusetts hadde nok håpet på en enda mer solid seier, men utrykte at han var tilfreds med resultatet.

Og det har han god grunn til, ifølge Nupi-forsker Svein Melby.

- Kerry må gjøre en brøler eller det må skje noe helt spesielt dersom Kerry skal tape dette, sier Melby til TV 2 Nettavisen.

Kerry to hardeste motstandere vant hver sin delstat. Wesley Clark vant så vidt Oklahoma foran John Edwards som vant klart i fødestaten South Carolina.

- Det er litt overraskende at Edwards vant med så stor margin i South Carolina. Jeg vet ikke helt hvor mye det betyr, men han henger med og utgjør en viss trussel, men neppe noen umiddelbar fare for Kerry, tror Melby.

Joe Lieberman trakk seg etter nattens resultater, mens den avdankede favoritten Howard Dean fortsatt vil kjempe. Men 2. mars skal ti delstater velge sine delegater til sommerens landsmøte i det demokratiske partiet. Og da kan alt være over.

- Clark, Dean og Edwards henger nok med fram til 2. mars. Hvis det ikke skjer noe helt spesielt, at Edwards plutselig får vind i seilene i sørstatene neste uke og gjør det overraskende bra i Michigan, eller at det skulle dukke opp noe nytt vedrørende Kerry, vil nok mye bli avgjort da, tror Melby.

- Det er mer og mer et spørsmål om organisasjon og penger. Kerry er den eneste som har en nasjonal kampanje gående, sier Melby.

2. mars skal altså ti delstater ha sine valg, og mer en en fjerdedel av de 4322 delegatene vil fordeles denne dagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere