- Kerry sikler på toppjobb

Ryktene vil ha det til at Obama vil ha Kerry, Kennedy og Powell.

07.11.08 06:35

Barack Obama har cirka to måneder på seg til å sette sammen en regjering før han blir tatt i ed 20. januar. Flere tusen byråkrater skal skiftes ut når Obama tar over som president etter George W. Bush, og bare to dager etter seieren verserer ryktene om potensielle kandidater til ministerposter i Obama-regjeringen.

Ifølge det politiske nettstedet Politico vurderer Obama å utnevne Colin Powell som USAs forsvarsminister eller utdanningsminister.

Powell var utenriksminister under Bush i forkant av Irak-krigen. Powell ga også sin støtteerklæring til Obama under valgkampen. Andre rykter vil ha det til at Obama vil be nåværende forsvarsminister Robert Gates om å bli værende i jobben, melder BBC.

(Artikkelen fortsetter under).

Kerry som utenriksminister
I tillegg spekuleres det i at tidligere presidentkandidat John Kerry sikler på jobben som utenriksminister, men dette avvises av Kerrys talsperson.

- Det er ikke sant. Det er latterlig, sier Kerrys talskvinne Brigid O'Rourke til nyhetsbyrået AP.

Flere sentrale kilder har opplyst at Obama vurderer Caroline Kennedy, som er datteren til John F. Kennedy, til jobben som USAs FN-ambassadør. Både Caroline Kennedy og Ted Kennedy ga sin støtteerklæring til Obama under Demokratenes nominasjonsprosess. Kennedy-familien er det nærmeste man kommer konglige i USA.

Foto: JOHN GRESS (REUTERS).

Partitro stabssjef
Obama skal allerede ha plukket ut Rahm Emanuel som stabssjef i Det hvite hus. Som stabssjef vil Emanuel ha en viktig rolle i utvelgelsen av regjeringsmedlemmer. I tillegg vil han være en viktig støttespiller til presidenten i alle viktige avgjørelser.

Emanuel er Kongressmann fra Illinois, som er hjemstaten til Obama, og mange republikanere har allerede kritisert Obamas valg av stabssjef fordi kongressmannen er for partitro.

Kritiske røster mener Emanuel vil forverre samarbeidet på kryss av partiene, noe som strider mot Obamas løfter om å forene partiene.

Finansministerposten vil også være et viktig valg for Obama siden finanskrisen blir en av de første oppgavene han må ta fatt i. Her spekuleres det i navn som tidligere finansminister Larry Summers, og sjefen for New Yorks sentralbank Timothy Geithner, melder BBC.

Les også: Slik skal Obama styre USA

Det er ennå ikke spekulert i om det vil bli plass til Hillary Clinton i en Obama-regjering.

Men noen politiske analytikere tror kanskje at Obama vil utnevne Clinton som høyesterettsdommer. Amerikanske høyesterettsdommere blir utnevnt på livstid, men gjennomsnittsaldere for dommerne er svært høy og man regner med at to av dem vil pensjoneres under Obamas første presidentperiode.

Schwarzenegger vil samarbeide
Obama har ikke utelukket å hente inn republikanere til viktige stillinger i administrasjonen, og republikaneren Arnold Schwarzenegger har ytret ønske om å jobbe tett med Obama innen energispørsmål. Men Schwarzenegger sier han forsetter som guvernør i California ut 2010.

- Vi er forberedt som en delstat på å gjøre alt vi kan for å samarbeide med Det hvite hus og hans administrasjon, sa Schwarzenegger.

Schwarzenegger drev en aktiv kampanje for John McCain under innspurten av valgkampen, og mobbet Obama for å ha tynne bein under et valgmøte forrige helg. Men den tidligere filmstjernen var raskt ute med å gratulere Obama med seieren og kalte det for en enestående bragd.

Schwarzenegger blir ofte omtalt som Rino, som er en forkortelse for Republican in name only - altså en demokrat i forkledning.

Torsdag får Obama sin første briefing fra CIA på rikets tilstand når det gjelder hemmelige oppdrag og potensielle terrortrusler mot USA.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.