RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: STRINGER/IRAN (REUTERS)

- Khamenei liker kaviar og vulgære vitser

Sist oppdatert:
Mens det koker i Iran, avslører en avhopper pikante detaljer om Irans øverste leder.

Det er Den grønne bevegelsen, opposisjonen i Iran, som har offentliggjort de smått eksentriske vanene til Khamenei og familien hans.

Avhopperen skal befinne seg i Frankrike, skriver The Daily Telegraph.

Han hevder blant annet at Khamenei har en voldsom appetitt på ørret og at han elsker kaviar. Ayatollaen skal også være en lidenskapelig samler av alt fra juvelbehengte piper til prakteksemplarer av hester. Khamenei, som tidligere var fanatisk opptatt av hester og ryttere, skal ha en stall med mer enn hundre av landets beste hester.

Samlemani
Han skal også ha 170 antikke spaserstokker, og kappene hans blir laget av hår fra spesialavlede kameler.

70-åringen blir angivelig også jevnlig rammet av depresjoner. Den som da får ham i godt humør igjen, er en mulla som forteller vulgære vitser.

Khamenei har vært Irans øverste leder siden han overtok etter Ruhollah Khomenei i 1989. Sønnen, Mojtaba Khamenei, har de siste årene seilt opp som en innflytelsesrik person med omfattende forretningsinteresser, samtidig som han organiserer den regimetro Basij-militsen. Basij-militsen slår jevnlig ned på opposisjonell aktivitet i Iran.

Tåregass
Torsdag fortsatte demonstrasjonene mot den iranske ledelsen i landet.

Nettstedet Jaras melder at tilhengere av reformlederen Mir Hossein Mousavi støtte sammen med politiet på Haft-e-Tir-plassen sentralt i Teheran, og at politiet avfyrte to runder med tåregass for å spre demonstrantene.

Politiet skal også ha gått løs på demonstrantene med batonger, men en journalist i nyhetsbyrået AFP forteller at situasjonen torsdag var i ferd med å roe seg og politioppbudet mindre enn de foregående dagene.

Flere drept
Iranske myndigheter beordret torsdag opposisjonen til å stanse protestene, som har pågått nærmest daglig siden begravelsen til den reformvennlige storayatollaen Hossein Ali Montazeri 21. desember.

Søndag ble minst åtte personer drept i opptøyene, blant dem nevøen til Mousavi.

Onsdag meldte det statlige nyhetsbyrået IRNA at opposisjonskandidatene Mir Hossein Mousavi og Mehdi Karroubi hadde flyktet fra Teheran til den nordlige provinsen Mazandaran, av frykt for regimevennlige demonstranter.

Karroubis sønn tilbakeviste påstandene, men torsdag meldte IRNA at en av dem fortsatt befant seg i Mazandaran.

Det reformvennlige nettstedet Rahebsabz meldte onsdag at Mousavi og Karroubi var satt i husarrest.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere