RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kiev løfter ikke en finger

ANKLAGER: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov anklager Ukraina for brudd på Genève-avtalen og for å motarbeide en fredelig løsning på konflikten i Ukraina.
ANKLAGER: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov anklager Ukraina for brudd på Genève-avtalen og for å motarbeide en fredelig løsning på konflikten i Ukraina. Foto: Ivan Sekretarev (Ap)
Sist oppdatert:
Lavrov hardt ut mot Ukraina og Vesten.

Kiev (NTB-Reuters): Avtalen som ble inngått i Genevé forrige uke skulle forhindre at konflikten i Ukraina eskalerer, men ordkrigen og trefninger mellom Russland og Ukraina fortsetter.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov anklager Ukraina for brudd på Genève-avtalen og for å motarbeide en fredelig løsning på konflikten i Ukraina.

– Kiev sliter ikke bare med å oppfylle Genève-avtalen. De har begått grove avtalebrudd, sier utenriksministeren.

Uttalelsen kommer etter en skyteepisode i nærheten av Slavjansk søndag hvor tre prorussiske demonstranter ble drept av det som omtales om høyreorientert ukrainsk milits. Lavrov kaller drapene en forbrytelse og enda et bevis på ukrainsk passivitet overfor ekstremister.

Les også: Russisk TV: Fem mennesker drept øst i Ukraina

USA og de vestlige landene mistenker imidlertid at Russland forsøker å dekke over at de selv er med på å skape uro Øst-Ukraina, hvor de fleste innbyggerne er russisktalende.

OKKUPERT BYGNING: Prorussiske aktivister henger et flagg på en okkupert bygning i Slavyansk med væpnede menn patruljerer utenfor. Bildet er tatt mandag.


OSSE-møte

Avtalen som ble inngått mellom Ukraina, Russland, USA og EU forrige uke, innebærer at demonstranter og væpnede grupper i Ukraina øyeblikkelig skulle la seg avvæpne og forlate okkuperte bygninger og plasser. Men like etter at avtalen ble signert, anklaget Ukraina og Russland hverandre for å ha brutt avtalen. Både USA og EU sier de vil trappe opp de økonomiske sanksjonene mot Russland om ikke separatistene forlater okkuperte bygninger, noe de så langt har nektet å gjøre.

LUHANSK: Den selvutnevnte borgermesteren i Luhansk, Valerij Bolotov, på en pressekonferanse på det okkuperte kontoret til sikkerhetstjenesten SBU mandag. Avtalen som ble inngått mellom Ukraina, Russland, USA og EU forrige uke, innebærer at demonstranter og væpnede grupper i Ukraina øyeblikkelig skulle la seg avvæpne og forlate okkuperte bygninger og plasser.


OSSE har fått en sentral rolle i å bistå ukrainske myndigheter og lokalsamfunn med å gjennomføre tiltakene. Den britiske diplomaten Mark Etherington, som er nestleder for OSSEs utsendinger i Ukraina, hadde mandag sitt første møte med separatistleder og selvoppnevnt ordfører i Slavjansk, Vjatsjeslav Ponomarjov.

Etherington sier han spurte Ponomarjov om han ville overholde Genevé-avtalen, men han sier ikke noe om hva han fikk til svar. Etherington opplyste at han også hadde bedt om informasjon om mennesker som blir holdt i Slavjansk, blant annen kvinnen som var ordfører fram til opprøret.

«Intern krise»

Den russiske utenriksministeren hevder Kiev ikke greier å kontrollere ekstremistene øst i landet, samt at myndighetene har mislyktes i å fjerne demonstranter fra Uavhengighetsplassen i hovedstaden.

– Myndighetene gjør ingenting, de løfter ikke en finger for å gjøre noe med årsakene til denne dype, interne krisen i Ukraina, sier han.

Lavrov understreker at Ukraina ikke har skylden for all uroen, men retter et stikk vestover til USA. USA har kommet med flere sanksjoner og har gjentatte ganger oppfordret Russland til å trappe ned spenningen og trekke tilbake sine tropper fra Ukrainas østlige grense mot Russland. Lavrov mener at amerikanernes forsøk på å isolere Russland ikke vil lykkes og at Obama-administrasjonen må ta sin del av ansvaret i stedet for å stille ultimatumer til russerne.

Bistand fra USA

Da USAs visepresident Joe Biden ankom Kiev mandag, ble det kjent at USA tilbyr Ukraina en bistandspakke som inkluderer blant annet energi og økonomisk distribusjon. En tjenestemann opplyste at bistanden hovedsakelig består av teknisk kunnskap for å bidra til å øke energieffektiviteten, produksjon i ukrainsk naturgassfelt og utvinning av «ukonvensjonelle» gassressurser.

– Han vil ha muligheten til å snakke med myndighetene om hva behovet deres er og hva mer vi kan bidra med i tiden fremover, sier tjenestemannen.

Bidens besøk i Kiev skal understreke USAs støtte til et «samlet demokratisk Ukraina som selv bestemmer over sin fremtid», heter det i en erklæring fra Det hvite hus. (©NTB)

Les også:

- Det er ingen russiske soldater i Øst-Ukraina

Tror tredje verdenskrig er i ferd med å bryte ut

Putin om Stoltenberg: - Vi har et svært godt forhold


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere