RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: KNS (Afp)

- Kim Jong-il døde ikke på dette toget

Sist oppdatert:
Amerikanske satellittbilder sår tvil om Nord-Koreas påstand, hevder etterretningssjef.

Nord-Korea lyver om omstendighetene rundt dødsfallet til Kim Jong-il, hevder Sør-Koreas etterretningssjef.

Den offisielle forklaringen til Nord-Korea er at Kim Jong-il (69) døde av hjerteinfarkt da han reiste med sitt personlige, armerte tog natt til lørdag.

Men Won Sei Hoon, som er leder for Sør-Koreas Nasjonale etterretningstjeneste (NIS), fortalte det sørkoreanske parlamentet at påstanden om at Kim døde på toget, er feil. Årsaken skal være at toget sto stille i hovedstaden Pyongyang i tidsperioden dødsfallet skal ha inntruffet.

- Døde i sitt hjem
Kilder i NIS har antydet overfor sørkoreanske medier at Kim Jong-il faktisk døde i sitt hjem.

- Vi har fått bekreftet gjennom amerikanske satellittbilder at Kims personlige tog var stasjonert i Pyongyang, sa NIS-sjef Won Sei Hoon til etterretningskomiteen i parlamentet tirsdag, skriver The Times.

Dersom etterretningssjefen har rett, kan det tyde på uærlig spill. Men en annen årsak kan også være at nordkoreanerne pyntet på historien og sa at Kim døde som følge av overarbeid på toget, mens han tjenestegjorde folket sitt, fremfor å ha dødd i sin egen seng.

Visste ikke om dødsfallet
Kim Jong-il døde tidlig lørdag, ifølge den offisielle versjonen, mens det først ble gjort kjent for omverden tidlig mandag morgen. Den sørkoreanske etterretningssjefen er selv under press fordi det gikk 52 timer før Sør-Korea var orientert om dødsfallet.

Ifølge ubekreftede meldinger skal Kinas ambassadør til Nord-Korea ha fått vite om dødsfallet allerede lørdag, og rapportert tilbake til sine overordnede i Beijing.

- Erklært død fem ganger
Nord-Korea-ekspert Geir Helgesen tar påstanden fra den sørkoreanske etterretningssjefen med en klype salt.

- Det har jo kommet massevis av spekulasjoner, og Sør-Korea er jo verdensmestere når det gjelder å ikke være orientert om hva som skjer i Nord-Korea, sier leder ved Nordiske Institutt for Asiatiske studier, Geir Helgesen, til Nettavisen.

- Kim Jong-il er jo erklært død fem ganger tidligere, og japanske etterretningskilder har for noen år siden slått fast at han var død, understreker Helgesen.

- Risikerer å bli sparket
Han sier også at den sørkoreanske etterretningssjefen er under enormt press.

- Hvis han kan komme med en saftig historie nå, så kan han kanskje redde stillingen sin, men det tviler jeg på, sier Helgesen.

Men han utelukker likevel ikke at Nord-Korea kan ha pyntet litt på historien.

- Uansett hvordan den tidligere lederen døde, så vil de selvfølgelig pynte på døden hans, slik de har pyntet på fødselen hans og livet hans.

- Født på et hellig fjell
Ifølge myten ble Kim Jong-il født på et hellig fjell, samtidig som det skinte en enorm stjerne på himmelen.

- Så om de finner på noe som gir ham heltestatus ved livets avslutning, så er ikke det så veldig merkelig. Vi kan bare konstatere at han er død.

- Så vi kan ikke utelukke at han døde hjemme i sykesengen, og ikke på toget?

- Det skal vi ikke utelukke heller, sier Helgesen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere