RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kim Jong-il fikk slag

En sørkoreansk diplomat hevder at Nord-Koreas leder Kim Jong-il har fått slag.

Men nordkoreanske myndigheter avviser at helsetilstanden til Kim Jong-il er grunnen til at han glimret ved sitt fravær under en jubileumsparade i Pyongyang tirsdag.

- Vi anser ikke disse meldingene som bare verdiløse, men heller som en konspirasjon, sier den høytstående nordkoreanske diplomaten Song Il-ho til det japanske nyhetsbyrået Kyodo, melder BBC.

Det ble avholdt en stor militærparade i hovedstaden Pyongyang tirsdag i forbindelse med 60-årsjubileet til Nord-Korea. Men statslederen dukket aldri opp på den viktige begivenheten.

Spekulasjoner
Dette førte til flere spekulasjoner om at Kim Jong-il har alvorlige helseproblemer.

Vestlige etterretningskilder og en sørkoreansk diplomat opplyser at grunnen til fraværet er at Kim Jong-il hadde lidd av et slag.

- Det så ut som at han hadde tenkt å være til stede på denne begivenheten 9. september, men bestemte seg for å la være på grunn av ettervirkningen av operasjonen, sier en ikke-navngitt sørkoreansk diplomat til det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Fremtiden til Nord-Korea er mer eller mindre knyttet opp mot den tilbaketrukne lederen som styrer landet med jernhånd.

Atomvåpenprogram
Nord-Korea sa seg villig til å avslutte landets ambisiøse atomvåpenprogram i bytte mot nødhjelp og diplomatisk konsesjon. Men de såkalte sekslandssamtalene har vært langt fra uproblematisk.

Først i juni 2008 fikk USA og de andre forhandlingslandene innsyn i landets atomprogram.

Avtalen er blant annet at USA skal fjerne Nord-Korea fra listen over land som støtter terror. Men det er ennå ikke blitt gjort.

Verdens matvareprogram anslår at Nord-Korea sliter med å brødfø befolkningen på 23 millioner, og landet har vært avhengig av utenlandsk hjelp etter at den statsstyrte økonomien kollapset på 1990-tallet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere