*Nettavisen* Nyheter.

- Kim Jong-un har blitt far

Foto: KNS (Afp)

Eksperter hevder kona til den nordkoreanske diktatoren har født et barn.

05.03.13 15:31

Flere medier melder at Kim Jong-uns kone, Ri Sol Ju, har nylig født et barn. Dette er i så fall ikke helt uventet. Allerede i desember måned ble det frigjort bilder av Ri Sol Ju hvor hun så ut til å være høygravid. Bildet ble tatt under en minnemarkering for den avdøde diktatoren Kim Jong-il, som døde i desember 2011.

På nyttårsaften ble Ri Sol Ju avbildet på nytt, men denne gangen var hun slankere, noe som ga grobunn for spekulasjoner om at hun hadde født et barn på tampen av fjoråret.

Svært sannsynlig
Eksperter anslår at det er svært sannsynlig at Ri Sol Ju har født et barn, men understreker at ingen, heller ikke Sør-Korea, vet med sikkerhet hva som foregår i det lukkede Nord-Korea.

- Det virker logisk ettersom Ri Sol Ju åpenbart så gravid ut i fjor, men nå gjør hun det ikke, sier Daniel Pinkston, en Nord-Korea-ekspert ved International Crisis Group i Seoul.

- Kunstig befruktning
En konservativ sørkoreansk avis, Chosun Ilbo, har tidligere spekulert på at kona ble gravid ved hjelp av kunstig befruktning, og at barnet ble født ved hjelp av keisersnitt på slutten av 2012, som markerer hundreårsjubileet for fødselen til Nord-Koreas grunnlegger Kim Il Sung.

- Det er mye hykleri og visvas som skrives om Nord-Korea. Men det er vanskelig når nordkoreanske offisielle tjenestemenn ikke vil bekrefte noe. Om de snakker til vestlig media, så risikerer de alvorlige straffer, sier Michael Madden, som driver nettstedet North Korea Leadership Watch.

Uønsket jente?
Det spekuleres også på at hemmeligholdet rundt fødselen skyldes at barnet er en uønsket jente.

- Om det hadde vært en gutt, så ville nordkoreanerne ha kommet med en kunngjøring, sier Madden.

The Pirate Bay
Nord-Korea har den siste tiden blitt mye omtalt i det internasjonale nyhetsbildet, først og fremst på grunn av landets omstridte atomprøvesprengning i forrige måned.

Og tidligere denne uken ble det kjent at fildelingsstedet The Pirate Bay har flyttet virksomheten sin til en nettleverandør i Nord-Korea. Det skjer etter at den norske internettleverandøren Availo kuttet nettilgangen til The Pirate Bay.

«Det er virkelig en ironisk situasjon», skriver The Pirate Bay selv om sitt nye asyl i verdens mest lukkede land. Ifølge The Pirate Bay kan dette være et tegn på at Nord-Korea er i ferd med å åpne seg.

Nord-Korea har gjentatte ganger turet USA med atomvåpen i ulike propagandavideoer. Men den unge diktatoren vil aller helst ha et godt forhold til USA, skal vi tro basketballegende Dennis Rodman, som nylig besøkte Nord-Korea.

Venter på en telefon
Alt Kim Jong-un vil, ifølge Rodman, er å få en telefon fra USAs president Barack Obama og snakke med ham om deres felles interesse, som er basketball.

- Han elsker basketball. Og jeg sa at Obama elsker basketball. La oss starte med det, som en måte å myke opp forholdet mellom USA og Nord-Korea, sa Rodman i et intervju med ABC News.

- Han ønsker at Obama skal gjøre én ting, og det er å ringe ham, sa Rodman.

- VIl ikke krige
Kim Jong-un skal ifølge Rodman har understreket gjentatte ganger at han ikke ønsker en krig med USA.

- Han elsker makt. Han elsker kontroll. Men vet du hva? Han vil ikke ha en krig. Det er i hvert fall én ting han ikke ønsker seg, sa basketballegenden.

Rodman er den første amerikaneren som har fått et så nært møte den mystiske diktatoren. Han besøkte Nord-Korea i forbindelse med innspillingen av TV-programmet «Vice» som skal gå på HBO. Rodman spiste middag, drakk drinker og så på basketballkamp sammen med Kim Jong-un under besøket. Rodman har fått kritikk for å ha omtalt diktatoren som en fin person, og hevdet at de to hadde blitt venner.

Atomvåpen
Nord-Korea ble fordømt av verdenssamfunnet da de gjennomførte en tredje atomsprengning forrige måned. I desember måned utført Nord-Korea en rakettoppskytning som Vesten mener er et ledd i landets atomvåpenprogram.

Nord-Korea har tidligere gjennomført to atomvåpensprengninger i henholdsvis 2006 og 2009.

Kilder: The Australian, The Times, Fox News

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag