RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Den kinesiske presidenten Hu Jintao drar til Danmark med milliarder, men Norge blir oversett. Her fra et møte i Cooperation Organization (SCO), 7 juni i år.
Den kinesiske presidenten Hu Jintao drar til Danmark med milliarder, men Norge blir oversett. Her fra et møte i Cooperation Organization (SCO), 7 juni i år. Foto: REUTERS/Mark Ralston/NTB Scanpix

- Kina forventer en beklagelse

Sist oppdatert:
Forholdet mellom Norge og Kina kan virke litt fastlåst, mener Morten Høglund, som representerer Norge i Arktisk Råd.

Tirsdag ble det kjent at tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik ikke får slippe inn i Kina for å lede et møte i Kirkens verdensråd.

Årsak: Den kinesiske ambassaden i Oslo kunne ikke utstede visum fordi de ikke har fått den nødvendige autorisasjonen fra Beijing.

Les også: Kina nekter norsk eks-statsminister innreise

- Jeg må bare konstatere at kineserne, snart to år etter at Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris, fortsatt driver på med markeringer, sa Bondevik.

- Kina har satt seg selv i en vanskelig situasjon det er vanskelig, forklarer Morten Høglund (Frp).

Høglund er leder av den norske delegasjonen til parlamentarikerkomiteen i Arktisk Råd, et råd som Kina ønsker å bli en del av.

Morten Høglund er (Frp) leder parlamentarikerkomiteen i Arktisk Råd. Komiteen består av parlamentariske medlemmer fra Norden og Canada, Russland og USA og fungerer som et rådgivende organ.

- Forventer beklagelse
Kina benytter også andre anledninger til å markere sitt misnøye. Denne uken er Kinas president, Hu Jintao, på besøk i Danmark med kontrakter verdt 18 milliarder til 15 forskjellige danske selskaper. I april besøkte statsminister Wen Jiabao både Island og Sverige, men droppet et Norge-besøk. Høglund beskriver norsk forhold til kina som noe fastlåst diplomatisk sett.

- Dette er land som ligger veldig nært opp til Norge. Men Norge hopper kineserne elegant over. Det tyder på at de ønsker å gjøre et nummer ut av dette, sier Høglund til Nettavisen.

- Men forstår ikke kinesiske myndigheter at Norge ikke har noen innvirkning på Nobelkomiteens avgjørelser?

- Det tror jeg at Kina er ganske klar over. Det de er mest fornærmet over er at regjeringen offisielt gratulerte Liu Xiaobo med å ha fått prisen, sier Høglund.

- Holdingen til kinesiske myndigheter er at det skal komme en beklagelse, ligger han til.

Arktisk råd
Norske myndigheter har lagt merke til at vi har ikke har et normalisert forhold til Kina. Og dette er en av forutsetningene for at Norge støtter Kinas ønske om fast plass som observatør i Arktisk råd. Opptak av faste observatører i Arktisk råd må være enstemmige.

- Både Liu Xiaobo, men også det at Norge har vist uvilje til å innfri Kinas ønske om observatørrolle i Arktisk råd kan være årsaken, sier Høglund.

- Geografisk sett kan ikke Kina kalles et arktisk land. Men med den aktiviteten de har er det åpenbart at de har stor interesse i å være med og påvirke utviklingen av regjonen. Nå med Norges skepsis har de satt seg selv i en vanskelig situasjon som det er vanskelig å komme ut av, sier han.

- Fastlåst
- Kina forventer en beklagelse, mens Norge forventer at Kina behandler oss på en normal måte. Så du kan si situasjonen er litt fastlåst, legger han til.

For Høglund virker som om det foreligger en generell instruks fra øverste hold fra de kinesiske styresmaktene, at forholdet til Norge er ikke slik som det skal.

- Grener av den kinesiske regjeringen og videre og næringslivet tolker dette litt forskjellig. En del norske bedrifter rapporterer ikke om noen problemer om deres virksomhet i Kina og mot kinesiske selskaper, mens andre rapporterer om problemer. Dette er konsekvensene av vårt forhold til Kina, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere