- Kina henretter 10.000 i året

Hvert år blir 10.000 kinesere henrettet umiddelbart etter at de er blitt dømt til døden, forteller, sier et medlem av Folkekongressen.

- Hvert år har Kina nesten 10.000 tilfeller der dødsstraffen resulterer i umiddelbar henrettelse. Det er omtrent fem ganger mer enn alle dødsdommer fra andre land til sammen, sier Chen Zhonglin, som sitter i Folkekongressen fra distriktet Chongqing.

Chens uttalelse i helgenummeret av China Youth Daily, er trolig frøste gang et slikt tall er blitt nevnt i et medium kontrollert av staten, og kommer samtidig som regjeringen indikerer at den er villig til å se på denne uhyggelige praksisen.

Kinesiske henrettelser har tradisjonelt blitt utført ved et nakkeskudd, men har det siste året i økende grad blitt utført med giftsprøyter av tidshensyn. De dødsdømte får sprøytene i mobile henrettelsesbiler, som er parkert utenfor rettslokalene.

Da Chen snakket med AFP etter sin uttalelse i China Youth Daily, sa han at tallet 10.000 bare var et anslag og ikke noe offisielt tall

Tallet som Chen oppgir, er nesten dobbelt så høyt som det uavhengige eksperter hittil har trodd, enda han tydeligvis ikke tar med henrettelser som skjer lenge etter at dommen er falt.

Kina anser offentlig statistikk for å være statshemmeligheter. Men ved å gjennomgå kinesiske medier har Amnesty International kommet fram til at minst 2.000 mennesker henrettes årlig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag