RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kina selger fangeorganer

Sist oppdatert:
Britiske kirurger anklager Kina for å høste organene fra tusenvis av henrettede fanger for salg.

I en uttalelse onsdag fordømmer The British Transplantation Society praksisen som uakseptabel, og sier den er et brudd på menneskerettighetene.

Utspillet kommer mindre enn en uke etter at kinesiske myndigheter offentlig gikk ut og benektet at slike ting foregår, melder BBC.

Forbud
I mars uttalte landets myndigheter at salg av menneskeorganer vil bli forbudt fra og med juli.

The British Transplantation Society hevder en stadig flere beviser tyder på at organene fra tusenvis av henrettede kinesere blir tatt ut og brukt til transplantasjon uten at deres samtykke innhentes på forhånd.

Professor Stephen Wigmore sier til BBC at det finnes indikasjoner på at fanger blir valgt ut spesielt før de henrettes, for å finne organer som passer mottakeren.

Kina benekter
Kinesiske myndigheter benekter anklagene.

I forrige uke uttalte en representant for kinesiske helsemyndigheter at organer fra henrettede fanger noen ganger blir tatt i bruk, men kun når samtykke har blitt innhentet på forhånd, og kun i et fåtall tilfeller.

Internasjonale menneskerettighetsgrupper har i mange år hevdet at dette ikke er den fulle sannheten.

«Transplantasjonsturisme»
Fremveksten av «transplantasjonsturisme» har gjort salget av organer enda mer lukrativt. Pasienter kommer i stadig større grad fra vestlige land, samt Japan og Sør-Korea.

Professor Wigmore mener fenomenet er utbredt og økende. Han og kollegaene har sett flere tilfeller av britiske pasienter som vurderer å reise til Kina for transplantasjon.

Hemmelighold
Hemmelighetskremmeriet rundt henrettelser i Kina har gjort det vanskelig å slå fast fakta i saken. Kinesiske myndigheter annonserte nylig at de vil skjerpe praksisen knyttet til transplantasjon. Fra juli vil salg av organer bli forbudt, og alle donorer må gi skriftlig tillatelse, melder BBC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere