RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kina vil gi bin Laden til Bush

Sist oppdatert:
Osama bin Laden skjuler seg i Kina, men kan bli overlatt til USA rett før valget i november, hevder etterretningsekspert.

Ifølge den britiske journalisten, forfatteren og etterretnings-eksperten Gordon Thomas, som er kjent for å ha gode kontakter i flere lands etterretningstjenester, forhandler nå USA i all hemmelighet med myndighetene i Beijing. Det melder NTB.

Bush-administrasjonens håp er å kunne slå kloa i bin Laden rett før presidentvalget i november, noe som nærmest vil sikre Bush gjenvalg, skrev Thomas nylig i den spanske avisen El Mundo.

Mossad-kontakter
Ifølge Thomas, som blant annet har skrevet bok om den israelske etterretningstjenesten Mossad der han er kjent for å ha gode kontakter, inngikk bin Laden en avtale med kinesiske myndigheter sommeren 2003.

I bytte mot et skjulested i det nordvestlige i Kina skal al Qaida-lederen ha lovet å holde ytterliggående muslimske grupper i den urolige regionen i ørene.

Situasjonen har vært rolig siden avtalen ble inngått, hevder Thomas.

Vurderer å «selge»
Nå skal ledelsen i Beijing likevel være i ferd med å «selge» Osama bin Laden til amerikanerne, noe som nærmest vil garantere George W. Bush gjenvalg i november, hevder Thomas.

Som takk vil Kina bli gjort til USAs fremste allierte i krigen mot terror, og få nyte godt av et tett og lukrativt samarbeid på alle områder, opplyser en Pentagon-kilde til den britiske forfatteren.

- Bruddene på menneskerettighetene i Kina vil også bli helt oversett, sier kilden til Thomas.

Topphemmelig
Ifølge samme kilde kjenner kun et fåtall høytstående medlemmer av Bush-administrasjonen til de topphemmelige forhandlingene som nå finner sted, blant dem visepresident Dick Cheney og forsvarsminister Donald Rumsfeld.

Ifølge Gordon Thomas skal demokratenes kandidat John Kerry være forberedt på en overraskelse, noe kona Teresa Heintz Kerry avslørte i slutten av september.

- Det skulle ikke forundre meg om president Bush rett før valget pågrep Osama, sa hun, uten å utdype dette.

Soldater venter
Thomas hevder at en amerikansk spionsatellitt nylig kom på sporet av Osama bin Ladens skjulested, som skal ligge ved en innsjø på den kinesiske siden av grensen mot Pakistan.

På den andre siden av Zaskar-fjellene venter angivelig amerikanske spesialstyrker på grønt lys fra Beijing, klare til å rykke inn og ta verdens mest ettersøkte mann.

Bin Laden er angivelig omgitt av 50 trofaste menn, blant dem den egyptiske legen Ayan al-Zawahiri som regnes som al Qaida-lederens høyre hånd.

Ingen kommentar
Pakistanske kilder bekrefter Thomas’ opplysninger, men Bush-administrasjonen har ikke villet kommentere saken.

Den britiske forfatteren viser imidlertid til en kilde i Det hvite hus som angivelig bekrefter hans opplysningene.

– Dersom forhandlingene bryter sammen, er ikke dette noe passende tidspunkt for presidenten å bli sett som direkte involvert, sier en kilde til Thomas.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere