- Kjør til krateret og sving til høyre

Foto: (Nasa)

Romsonden Spirit har gjort seg klar til å kjøre rundt på Mars. Se her hvor kjøretøyet skal.

14.01.04 14:44

Visse problemer med rampen som Spirits kjøretøy skal bruke til å kjøre ned på Mars-overflaten har gjort at kjøreturen er blitt utsatt noen dager, men nå er den snart klar til dyst. Kjøretøyet, eller roveren, som har seks hjul, har begynt å snu seg opp på plattformen sin, for å kjøre ned en annen rampe enn først tenkt.

Vel nede på overflaten skal roveren først ta prøver av jordsmonnet, før den legger i vei mot et krater som forskerne har sett seg ut. Deretter skal den sikte seg inn mot noen åser, melder Nasa i en pressemelding.

200 meter bredt krater
Krateret er 250 meter unna landingsstedet mot nordøst.

- Vi vil være forsiktig når vi nærmer oss. Ingen har kjørt opp til et Mars-krater før, sier Steve Squyres, en av de ledende forskerne bak prosjektet.

Nedslaget som skapte krateret, som er 200 meter bredt, kastet trolig steiner fra 20 til 30 meter under overflaten opp på overflaten. Der kan Spirit finne dem og undersøke dem.

- Det åpner et vindu mot det som befinner seg under overflaten, sier Squyres.

Tre kilometer
Etter å ha undersøkt krateret vil roveren legge ut på veien mot noen åser tre kilometer unna, for å studere steiner som ligger høyere enn landingsstedet. Avstanden er omtrent fem ganger så stor som Nasa har beregnet at roveren skal kunne kjøre for å kunne betegnes som vellykket. De høyeste åsene er omtrent 100 meter høye.

- Jeg kan ikke love at vi kommer til å nå disse åsene. Vi kommer til å bevege oss mot dem, sier Squyres.

Må snu
Men først kommer altså prosessen med å få roveren ned på overflaten. Natt til tirsdag begynte Spirit å rulle. Den rygget 25 centimeter og snudde seg 45 grader. Etter to slike manøvere til er Spirit i posisjon for å kjøre ned på overflaten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag