- Klimaendringer kan utslette oss

Foto: NASA (AFP)

Ny rapport anslår «levetiden» til jordkloden.

20.09.13 15:31

Forskere ved Universitetet East Anglia i Storbritannia, har publisert en rapport som konkluderer med at jordkloden vil være beboelig i ytterligere 1,7 milliarder år, eller i lengste fall 3,5 milliarder år.

Forskerne har analysert seks andre planeter utenfor vårt eget solsystem for å anslå hvor lenge det tar for en planet å bli ubeboelig. Forskerne tar utgangspunkt i hvor lenge planetene vil ha en «beboelig sone», hvor en gitt avstand til stjernen sørger for en levedyktig temperatur på planeten.

Etter hvert som stjernene dør ut, vil temperaturen og strålingsstyrken til stjernen øke betraktelig og føre til store temperaturøkninger på planetene rundt.

- I løpet av 1,75 milliarder år så vil forholdene for menneskeliv være umulig som følge av at solen vokser i størrelse, temperaturstigning og at verdenshavene fordamper, sier forskningsleder Andrew Rushby i en uttalelse.

Rapporten har ikke spesifikt tatt hensyn til ytre faktorer som menneskeskapte klimaendringer, asteroidekollisjoner eller atomkrig.

Men Rushby anslår likevel at klimaendringer kan tynne ut menneskeheten lenge før kloden trer inn i en ubeboelig sone.

- Selvfølgelig. Forholdene for mennesker og andre komplekse livsformer vil være umulige mye tidligere, og det akselereres av menneskeskapte klimaendringer, sier han.

- Mennesker ville vært i trøbbel ved bare en liten økning i temperaturen, og mot slutten så vil det kun være bakterier i nisjemiljøer som makter å holde ut varmen, sier Rushby.

Kilder: The Independent , Daily Mail

Fakta om temperaturøkningen på jorda

* Den gjennomsnittlige temperaturen på jordoverflaten har økt med om lag 0,8 grader siden tidlig på 1900-tallet.
* Mens oppvarmingen gikk forholdsvis raskt på 1980- og 90-tallet, har temperaturøkningen de siste 15 årene gått mye langsommere.
* Såkalte klimaskeptikere hevder utflatingen i denne perioden må bety at CO2-utslipp har liten betydning for klimaet.
* FNs klimapanel (IPCC) peker i stedet på naturlige svingninger som midlertidig kan ha bremset oppvarmingen.
* Én aktuell forklaring er at mer varme er blitt absorbert av havet, ifølge lekkasjer fra et utkast til IPCCs nye hovedrapport.
* IPCC holder også muligheten åpen for at CO2-utslippenes påvirkning på klimaet kan være litt mindre enn tidligere antatt.

(Kilder: IPCC, Reuters, NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.