*Nettavisen* Nyheter.

- Klimaet vil drepe en firedel av alt liv

Over én million plante- og dyrearter - en firedel av alt liv på land - kan komme til å bli utryddet innen 2050 på grunn av menneskeskapte klimaforandringer.

Det kommer fram i en rapport som publiseres i torsdagens utgave av det britiske magasinet Nature. Hovedtrusselen kommer ifølge forskerne bak rapporten fra drivhusgasser, som blir produsert av industri og biler.

- Et øyeblikkelig og progressivt skifte til teknologier som produserer lite eller ingen nye drivhusgasser, kombinert med at karbondioksid aktivt fjernes fra atmosfæren, kan redde over en million arter fra utryddelse, sier biolog Chris Thomas ved Universitetet i Leeds, som er hovedansvarlig for rapporten.

Temperaturstigning
Utslippene fra biler og fabrikker kan føre til at temperaturen på jorden stiger til det høyeste nivå på millioner av år innen utgangen av århundret, ifølge Thomas.

Forskergruppen studerte seks forskjellige regioner med rikt biologisk mangfold. Regionene representerer 20 prosent av jordens landområder.

Forskerne brukte dataprogrammer for å simulere hvordan 1.103 arter - planter, pattedyr, krypdyr, frosker, sommerfugler og andre virvelløse dyr - trolig kommer til å bli påvirket av temperatur- og klimaforandringer, skriver BBC på sine nettsider.

Tre scenarier
I rapporten skisserer forskerne tre forskjellige scenarier for framtidige klimaforandringer på bakgrunn av fakta fra Det internasjonale panelet for klimaforandringer. Forskernes mest positive spådom er at rundt 18 prosent av artene blir utryddet.

I rapporten ser forskerne også på muligheten for planter og dyr til å flytte til nye områder.

For enkelte av artene vil ikke lenger finnes et habitat med et klima de kan leve i. Andre arter vil ikke være i stand til å forflytte seg til nye områder, hvor de kunne ha overlevd.

- Det ser ut til at det ikke er noe vi kan gjøre for å unngå utryddelse av noen arter, sier John Lanchbery, ekspert på klimaforandringer, til BBC.

Ifølge FN truer klimaforandringene også milliarder av mennesker.

(NTB-Reuters-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.