RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Klimakrisen verre enn antatt

Foto: ANDREW BROWNBILL (EPA)
Sist oppdatert:
En ledene klimaforsker mener tidligere klimarapporter undervurderer langtidsvirkningen av den globale oppvarmingen.

Professor Chris Field, som forfattet en betydningsfull klimaendringsrapport i 2007, hevder temperaturene i fremtiden vil være langt høyere enn det man tidligere har trodd.

Det er cirka et år siden at FNs Klimapanel (IPCC) la fram sin dystre og oppsiktsvekkende fjerde statusrapport om forventede klimaendringer i fremtiden.

Rapporten advarte om scenarioer med stigende vannstand, ørkenspredning, mer uvær samt utryddelse av mer enn 30 prosent av planetens dyre- og plantearter.

Undervurderer virkningen
Men ferske klimastudier viser nå at denne rapporten undervurderer langtidsvirkningen av den globale oppvarmingen de neste hundre årene. Det opplyser Field under en klimakonferanse i Chicago denne helgen.

- I realiteten så står vi overfor et fremtidig klima som er langt verre enn det vi har vurdert i tidligere klimaforskning, sier Field.

2007-rapporten forutså at de vil være en temperaturstigning på mellom 1,1 og 6,4 celsiusgrader i løpet av det neste hundre årene, melder BBC.

Ny data viser imidlertid at CO2-utslippene har steget med et gjennomsnitt på 3,5 prosent i året fra 2000 til 2007, noe som er langt høyere enn først forventet, ifølge Field.

Dette utgjør mer enn tre ganger så mye som den observerte stigningen på 1990-tallet, som lå på 0,9 prosent i gjennomsnitt.

Permafrosten smelter
I tillegg står permafrosten i de nordlige områdene i fare for å smelte, noe som vil frigjøre milliarder av tonn med CO2-gass som har vært lagret gjennom titusener av år.

Field mener den dramatiske økningen av CO2-utslipperen skyldes først og fremst kullindustrien i India og Kina.

Professoren sier at det fortsatt er for tidlig å anslå noen konkrete tall på fremtidige temperaturendringer, men sår ingen tvil om at den globale oppvarmingen vil akselerere hurtigere enn det tidligere analyser har konkludert med.

- Uten effektiv handling, så vil klimaendringen bli større og vanskeligere å håndtere enn det vi trodde, sier han.

Videre sier klimaforskeren at skoger i tropiske områder vil tørke ut, noe som sannsynligvis vil resultere i langt flere skogbranner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere