RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- KLM hjalp nazister med å flykte

Sist oppdatert:
Det nederlandske flyselskapet KLM blir nå beskyldt for å ha bistått nazister med å flykte til Sør-Amerika.

Det kommer frem i nyoppdagede dokumenter at flyselskapet hadde en sentral rolle med å smugle mistenkte krigsforbrytere ut av Tyskland etter andre verdenskrig. Nå risikerer selskapet å bli gransket, skriver The Times.

- Dokumentene gir et klart inntrykk av at KLM var svært involvert i transporteringen av nazister, sier flyfartshistoriker ved Det historiske instituttet i Nederland, Marc Dierikx.

Flyktet til Argentina
Dokumentene avdekker at en mystisk person ved navn Herr Frick hjalp flere tyske nazister med å krysse grensen til Sveits og deretter fly med KLM til Argentina. Argentina ble et fristed for mange nazister etter krigen, i og med at landet ikke hadde noen utleveringsavtale.

Blant annet skal kjente nazister som Joseph Mengele, Auschwitz-legen som gikk under kallenavnet «Dødsengelen», og Adolf Eichmann, som hadde ansvaret for dødsleirene, ha fått hjelp til å flykte til Argentina.

Etter krigen var det ingen mistenkte krigsforbrytere som fikk lov til å forlate Tyskland. Likevel var det mange nazister som klarte å rømme til Argentina.

Oppsøkte sveitsiske myndigheter
Nederlandske dokumentarfilmskapere har lett i sveitsiske arkiver og har kommet over oppsiktsvekkende dokumenter datert oktober 1948. Her kommer det frem at Herr Frick, som opplyses å være en representant for KLM, skal ha bedt sveitsiske myndigheter om å tillate tyskere uten de nødvendige papirene krysse grensen.

- Det er et notat fra det sveitsiske grensepolitiet om et besøk av den lokale KLM-representanten Herr Frick. Han spurte det sveitsiske politiet om å tillate tyskere, som ikke hadde utreisetillatelse fra de allierte, til å komme inn i Sveits slik at de kunne reise videre med fly til Argentina, sier journalist og dokumentarist Sander Rietveld.

- Ved dette tilfellet nektet det sveitsiske politiet tillatelse, men i realiteten vet vi at de tillot tyskere krysse grensen uten de nødvendige papirene. Hovedpoenget her er at det viser at KLM aktivt oppsøkte det sveitsiske politiet, sier Rietveld.

KLM avviser
KLM avviser at de har hatt en ansatt ved navn Herr Frick. Men passasjerlister fra KLM, som er oppsporet i Argentina, viser at en rekke tyskere samt nazister reiste med flyselskapet i den aktuelle tidsperioden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere