*Nettavisen* Nyheter.

- Kofi Annan har Norge i tankene

Foto: Martial Trezzini (Ap)

Norsk generalmajor ble hasteinnkalt for å lede forhandlingene med syrerne.

16.04.12 12:31

FORSVARSDEPARTEMENTET (Nettavisen): Kofi Annan er FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria. Han har jobbet intenst for å skape et forhandlingsklima i Syria som kan bidra til en stans i voldeligheten, som har krevd over 9000 menneskeliv det siste året.

- Har Norge i tankene
Rett før påske ble den norske generalmajoren Robert Mood bedt av Annan om å lede forhandlingene om en våpenhvile i Syria.

- Jeg er helt sikker på at grunnen til at Kofi Annen, FN og Den arabiske liga har Norge i tankene når denne type oppdrag dukker opp, fordi norske kvinner og menn gjennom mange tiår har gjort en utrolig flott innsats i fredens tjeneste. Så dette er en direkte anerkjennelse til den jobben norske soldater har gjort i internasjonale operasjoner gjennom mange år, sier generalmajor Robert Mood til Nettavisen.

Mood er tilbake i Norge, og holdt en pressebriefing i Forsvarsdepartementet fredag formiddag hvor han redegjorde for forhandlingene. Håpet er at våpenhvilen vedvarer og at det blir satt inn en observatørstyrke som kan bidra til å skape ytterligere dialog mellom partene.

- I fem-seks dager siden skjærtorsdag så satt vi sammen i Damaskus - politiske ledere, generaler og mitt team og diskuterte substansen i hvordan vi kunne etablere en felles forståelse av grunnlaget for en observatørmisjon, og også innenfor konteksten av den større dialogen, sier han.

Forhandlingene, som er tilrettelagt av tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, resulterte i det Mood omtaler som en tilnærmet våpenstans mellom partene torsdag morgen.

Ærlige og direkte
Mood sier at syrerne er gode til å forhandle.

- De var åpne, samtalene var ærlige og direkte og det var ingen tabuer. Så det var en veldig forretningsmessig tone. Vi startet med et standpunkt i begynnelsen av forhandlingene, og endte på et annet sted på slutten - som er mye nærmere og ganske godt grunnlag for hva som Sikkerhetsrådet måtte bestemme for hva som er veien videre, sier Mood.

Mood har etter forhandlingene rapportert tilbake til Kofi Annan i Genève, som igjen skal rapportere om situasjonen til FNs sikkerhetsråd. I løpet av fredag vil Sikkerhetsrådet trolig vedta en ny Syria-resolusjon.

- En direkte resolusjon
Både Kina og Russland, som har vetorett i kraft av å være faste medlemmer i Sikkerhetsrådet, har tidligere satt kjepper i hjulene for Syria-resolusjoner. Mood tror likevel at det vil komme en sterk resolusjonstekst i løpet av fredagen.

- Jeg vil tro at om Sikkerhetsrådet samler seg om en resolusjon, så vil de se behovet for at den må være ganske direkte, sier Mood.

- Men det knytter seg selvfølgelig spenning til den russiske posisjonen, kanskje litt mindre spenning akkurat nå til den kinesiske posisjonen. Men jeg vet i hvert fall at alle aktører er opptatt av at det gjennombruddet, som Kofi Annan nå har hatt, må gripes fordi Syria står ved en dramatisk skillevei. Det kan ha negative effekter for hele regionen dersom man ikke griper denne muligheten som nå er skapt ved at voldsspiralen er stoppet.

- Og det er alle opptatt av, og det er ingen unntak. Også kan det selvfølgelig oppstå utfordringer når man forhandler blant land i Sikkerhetsrådet. Det er forskjellige posisjoner, men det er en ganske unison stemme.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Aas, Erlend

En skjør våpenhvile
Mood sier at regimet har god kontroll på sine styrker og at det lar seg gjøre for president Basher al-Assad å beordre en våpenstans. Men opposisjonen består av mange ulike fraksjoner med ulike standpunkt og motiv. I tillegg har det vært knyttet stor usikkerhet om hvor samkjørte opposisjonen faktisk er.

Derfor ble Mood svært overrasket da det faktisk viste seg at en tilnærmet våpenstans trådde i kraft i morgentimene torsdag.

- Det betyr at opposisjonen snakker sammen.

- Men hvor skjør er denne våpenhvilen, Mood?

- Akkurat hvor skjør våpenhvilen er, er selvfølgelig umulig å definere eller spekulere på. Men det vi vet er at den er skjør, sier han.

- Vi må huske på at opp mot ti tusen mennesker er drept. Det er store ødeleggelser i byer, så at det er mange mennesker her, uavhengig av hvilken gruppering de måtte velge å putte seg i, som har stor trang til å hevne seg, og som er dødsfiende med regimet. Det gjør selvfølgelig at det er en utrolig nerve de timene og dagene vi er inne i nå. Så den er skjør, men hvor skjør, det vil bare tiden vise, sier Mood.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.