RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Koker lapskaus på Krekar

Sist oppdatert:
Uttalelser fra mulla Krekar og hans posisjon i Ansar al-Islam blir kokt sammen til en lapskaus av myndighetene, mener Brynjar Meling.

Se Melings innlegg i retten (gratis video).

OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): I Oslo tingrett torsdag sa Brynjar Meling at Krekar vil bruke mye tid på å forklare sine uttalelser i medier, og sin tilknytning til Ansar al-Islam.

I utvisningsvedtaket har norske myndigheter trukket inn en rekke uttalelser og opplysninger som de mener til sammen viser at Krekar er en fare for rikets sikkerhet.

Norge vil angre
TV 2 Nettavisen skrev tidligere torsdag om Krekars angivelige trusler mot Norge som han ga til forfatter Ole Berthelsen og som er gjengitt i boken «En frelser en prest en satan».

- Uttalelsene blir tatt ut av sin sammenheng. Krekar blir bedt om å svare på spørsmål. Han er bundet av Sharialoven og på spørsmål må han svare at det er legitimt å gjennomføre selvmordaksjoner.

- Når han sier at «Norge vil angre» så henviser han til befolkningens egen samvittighet. Han sier det ut fra en urett som blir begått og at mennesker angrer når de har gjort noe galt, sier Meling til TV 2 Nettavisen.

I UNEs vedtak ble det også vist til at Krekar har oppfordret til selvmordsaksjoner, at han var leder for Ansar al-Islam og at gruppen brukte selvmordsbombere som våpen.

- Det er hele problemet i denne saken. Når man tar disse opplysningene og slår det sammen så blir det en stor lapskaus alt sammen. Alt sammen må sees i sammenheng, sier Meling.

I retten vil han forsøke å vise at Krekar ikke har truet Norge, og at Krekars posisjon i Ansar al-Islam på 90-tallet ikke må knyttes til ham i dag. Meling mener at Ansar har endret sin profil betraktelig etter at Krekar sluttet som leder.

- Manglende kildekritikk
Da rettssaken fortsatte etter pausen torsdag, fortsatte Meling å forklare dette.

- Det er saksøkers egne forklaringer til media og politiet som blir brukt til å trekke linjer mellom ham og Ansar al Islam og ham og Osama bin Laden, sa Meling da rettssaken startet opp igjen etter pausen.

- UNE-vedtaket bygger på manglende kildekritikk. Den bygger på opplysninger gitt av PUK. Det er også annen informasjon som er tatt ut av sin sammenheng, sier Meling.

PUK var Ansar al Islams motpart i Irak på 90-tallet. PUK var også med de allierte styrkene som angrep og ødela store deler av organisasjonen under Irak-krigen. Norske myndigheter har fått mye informasjon om mulla Krekar og Ansar gjennom PUK, og Meling mener det ikke er utvist nok kildekritikk i bruk av denne informasjonen.

Viste video
Meling viste også til intervjuet som ble gitt til nederlandsk tv i 2003. Intervjuet ble gjengitt i NRK og førte til at Krekar ble arrestert. Da lagmannsretten fikk se det nederlandske intervjuet i sin helhet, og ikke utklippet fra NRK, så ble mullaen løselatt.

- Slik er det hele veien. Ting blir tatt ut av sin sammenheng og tolket, sier Meling

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere