*Nettavisen* Nyheter.

- Kongo utrydder pygméer

Foto: AFP/Yoav Lemmer (EPA Photo)

Minority Rights Group International sier pygméene i Kongo blir utsatt for massedrap, kannibalisme og voldtekt.

06.07.04 16:37

Menneskerettighetsorganisasjonen Minority Rights Group mener de har bevis for at det foregår en utryddelseskampanje mot pygméer i Den demokratiske republikken Kongo. Tirsdag ba de den internasjonale straffedomstolen (ICC) om å etterforske saken, melder BBC Online.

- Det har foregått systematiske voldtekter og drap i stor skala, sier gruppens leder, Mark Latimer, til BBCs Network Africa.

Et vitne organisasjonen har snakket med overlevde en massakre på en hel landsby. Han sa alle ble skutt og hakket ihjel, og at hyttene deres ble brent ned.

- Denne forferdelige volden mot pygméer er eller var del av en kampanje som hadde som mål å utrydde dem, hevder Latimer.

Han ber statsadvokat Luis Moreno Ocampo i ICC om å tiltale gjerningsmennene. De ansvarlige skal være opprørsgruppen Bevegelse for frigjøringen av Kongo og deres allierte. Opprørsgruppen sitter i overgangsregjeringen, og kontrollerer fremdeles store områder nord i landet.

Men ICC sier deres mest presserende oppgave i Kongo er å forfølge landets krigsforbrytere.

Det antas at mer enn 600.000 pygméer bor i Kongos enorme skoger. Mange kongolesere ser dem som laverestående vesener, og noen tror de kan få magiske evner hvis de spiser pygmékjøtt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.